*Nettavisen* Nyheter.

Ber Norge mekle

Tamiltigrene er klare for full krig, men ønsker først og fremst Norge tilbake som fredsmekler.

10.01.08 10:21

Tamiltigerne lover fullskala krig dersom myndighetene på Sri Lanka fortsetter angrepene, etter at den skjøre våpenhvilen ble lagt på hylla sist uke. Men tigerne ønsker også at Norge skal fortsette i rollen som fredsmeklere, melder Reuters.

Full krig
Tamiltigrene kom med sin første uttalelse siden myndighetene på Sri Lanka for en uke siden gikk ut og sa at den seks år gamle våpenhvilen ble satt til side. De siste to årene har det i praksis vært krig mellom de to partene.

- Dersom fullskala krig er det som kommer, så vil vi møte den situasjonen. De srilankiske styrkene vil møte den samme skjebnen de gjorde i 1997 og -98, fortalte sjef for Tamiltigrenes fredssekretariat, S. Puleedevan til Reuters på telefon. Han refererte dermed til de blodigste sammenstøtene i den 25 år lange borgerkrigen.

Ønsker norsk hjelp
Tigernes nye politiske leder, B. Nadesan, skal ha skrev et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og bedt om at Norge fortsetter i rollen som megler.

-Vi er sjokkert og skuffet over at srilankiske myndigheter alene har brutt våpenhvilen. Vi ber Norge om å fortsette som tilrettelegger, sier Nadesan.

Brutt våpenhvilen
Tigerne har stått bak overfall, bombeangrep og mord de siste månedene, og de nordiske våpenhvileobservatørene sier tigerne har brutt våpenhvilen tusenvis av ganger. Også myndighetene har ved flere anledninger brutt avtalen.

Sist uke sa srilankiske myndigheter at de skal fjerne tigerne fra nordområdet, og har dermed åpnet for det som mange frykter vil bli et voldsomt blodbad. Siden 1983 har 70.000 mennesker mistet livet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.