RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om å få treffe Suu Kyi

Foto: HO (AFP/Scanpix)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon trykker hardt på for å få treffe Aung San Suu Kyi.

Det var under fredagens møte med den burmesiske juntaens ledere at FN-sjefen la fram sitt ønske om å treffe den fengslede opposisjonspolitikeren og tidligere fredsprisvinneren.

Ikke fått svar
Så langt har ikke Ban Ki-moon fått noen tilbakemelding om et møte med Aung San Suu Kyi er mulig, melder AFP. På lørdag forlater generalsekretæren landet.

På en pressekonferanse fredag, etter møte med militærjuntaen i hovedstaden Naypyidaw, fortalte Ki-Moon at han fortsatt hadde håp om å få treffe den 64 år gamle opposisjonslederen Aung San Suu Kyi.

– Han (general Than Shwe, red.anm.) fortalte meg at hun var stilt for retten. Jeg sa jeg ville møte henne personlig, sa Ki-moon til nyhetsbyrået Reuters.

Generalsekretæren venter nå på juntaens vurdering og svar på ønsket om et møte med opposisjonslederen i landet.

Rettssak utsatt
FNs generalsekretær besøkte hovedstaden i Burma samtidig som en domstol i Rangoon nok en gang utsatte rettssaken mot Suu Kyi. Hun er siktet for å ha brutt reglene for sin husarrest, siden en amerikansk aktivist tok seg inn i hennes hus. Han svømte over en innsjø for å få treffe opposisjonslederen.

Rettssaken har vært kritisert og omtalt som et unnskyldning for juntaen til å holde Aung San Suu Kyi bak lås og slå fram til det planlagte parlamentsvalget neste år.

Diplomatisk fiasko?
Juntalederen Than Shwe var også med FN-sjefen på presskonferansen, men han sa ikke noe til de frammøtte journalistene.

I sitt møte med Burmas ledere hadde Ban Ki-moon sagt at han landets rundt 2000 politiske fanger møtte slippes fri i god tid før valget neste år, for på den måten å bli mer troverdig.

Så lenge FN-sjefen ikke har greid å få Aung San Suu Kyi hjem til husarresten, kaller flere grupper det diplomatiske besøket en fiasko. Human Rights Watch (HRW) sier det ikke er gjort noen diplomatisk framgang under besøket så langt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere