*Nettavisen* Nyheter.

Ber om Bhutto-hjelp

Foto: Scanpix (Nettavisen)

Pakistans president Pervez Musharraf ber om internasjonal bistand i etterforskningen av attentatet på Benazir Bhutto.

02.01.08 13:12

Opposisjonen har ikke tillit til regjeringens etterforskning av attentatet. Spesielt får politiet kritikk for ikke å ha sikret åstedet tilstrekkelig i etterkant av attentatet.

Pakistanske myndigheter har offentliggjort bilder av et avrevet hode fra selvmordsbomberen som sto bak attentatet på Benazir Bhutto.

Bildene ble offentliggjort i helga, og viser et avkuttet hode og to personer som står bak folkemengden som hyllet Bhutto sekunder før attentatet, melder Reuters.

Bhutto ble drept i et selvmordsangrep sist torsdag, på vei bort fra et politisk møte i hjembyen Rawalpindi. Drapet har ført landet ut i fullstendig kaos, og onsdag vil president Pervez Musharraf trolig annonsere at det planlagte valget blir utsatt.

Ifølge BBC mener den pakistanske valgkommisjonen at det vil være «umulig» å gjennomføre valget som planlagt den 8. januar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS/Interior Ministry/Handout

Vil unngå splittelse
Ifølge britiske Guardian har både Storbritannia og USA anbefalt Pakistan om å ta imot internasjonale etterforskere. Formålet er å få istand en etterforskning som ikke vil virke splittende i den ekstremt spente politiske situasjonen i landet. Amerikanske etterforskere sier de har oversendt etteretningsinformasjon om drapstrusler til Bhuttos parti.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal ikke advarslene har blitt tatt på alvor av Bhutto. Opposisjonslederen skal ha ønsket britiske og amerikanske livvakter, men ble frarådet dettte.

Senere onsdag vil president Pervez Musharraf holde en tale der han er ventet å be om internasjonal bistand i etterforskningen av attentatet. Men det er høyst uklart hvilken bistand det er snakk om. Pakistans ambassadør til USA, Mahmud Ali Durrani, har tidligere sagt til New York Times at det er uaktuelt å med på en uavhengig granskning av attentatet.

Kamper med islamister
De to siste dagene har den pakistanske hæren drept 25 militante islamister med antatte bånd til al-Qaida på den urolige grensa til Afghanistan.

I talen onsdag vil Musharraf også trolig annonsere ny dato for valget.

Det kom først meldinger om at Bhutto ble drept av skudd som ble avfyrt rett før en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta. Pakistanske myndigheter hevdet først at Bhutto ikke ble truffet av skuddene, men slo hodet mot takluka på bilen i den kraftige eksplosjonen. Tirsdag gikk derimot innenriksminister tilbake på soltakteorien.

Ber om bistand
Bhuttos støttespillere holder fast ved at hun ble drept.

Onsdag ble nye bilder tatt sekunder før drapet publisert. Et av bildene viser to menn som står utenfor folkemengden kort tid før Bhutto ble drept. Bildet viser en kortbarbert ung mann med solbriller, hvit skjorte og mørk jakke. Bak ham står en mann med et hvitt sjal over hodet. Ifølge TV-kanalen som først publiserte bildene er dette bombemannen.

Bilder og videoklipp viser at den unge mannen avfyrer flere skudd på Bhuttos følge. Et annet bilde viser at et avkuttet hode, som angivelig tilhører selvmordsbomberen.

- Vi ber folk om å bistå for å arrestere dem som sto bak denne forferdelige hendelsen, sier innenriksministeriet i delstaten Punjab ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under videoen:

204074

Mistenker Mehsud
Den som kommer med informasjon som fører til pågripelse, kan regne med en belønning på 885,000 kroner.

Pakistanske myndigheter gikk raskt ut og mistenkte en militant islamistisk gruppe med tilhørighet til al-Qaida. Gruppen skal ledes av Baitullah Mehsud, men han har selv nektet for å stå bak attentatet. Ved tidligere attentater har al-Qaida vært kjapt ute med å ta på seg ansvaret.

Flere pakistanere spekulerer på om Bhuttos gamle fiender kan stå bak drapet. Spesielt pekes det mot elementer innenfor landets mektige og beryktede sikkerhetstjeneste, ISI.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag