RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om EU-press mot Guantanamo-basen

Foto: Peter Muhly, AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Familiene til europeiske fanger på den amerikanske Guantanamo-basen ber EU-land gå sammen om å presse USA til å respektere menneskerettighetene.

Under krigen i Afghanistan ble blant annet en svenske, en danske, ni briter, seks franskmenn og en spanjol innesperret på den amerikanske basen på Cuba.

Nektes krigsfangestatus

Disse har nå vært holdt fanget i snart to år, mistenkt for å ha kjempet på Talibans side under krigen.

USA vil ikke gi dem status, og dermed rettigheter, som krigsfanger.

Tirsdag fortalte fangenes slektninger sine historier under et møte i EU-parlamentet. Møtet ble arrangert av sosialistene, de liberale, venstre og de grønne. De vil forsøke å få hele parlamentet med på en resolusjon som oppfordrer EUs medlemsland til å legge et samlet press på USA, melder NTB.

Lite kontakt

I løpet av de to siste årene er kontakten opprettholdt ved hjelp av noen få brev, men situasjonen er forverret etter at amerikanske myndigheter begynte å kreve at alle brev skulle skrives på engelsk

Bistandsadvokaten til franskmennene sa at det er vanskelig å få franske myndigheter til å reagere mot USA, mens svenskens far sa han var fornøyd med Sveriges og utenriksminister Anna Lindhs innsats. Han er imidlertid redd for at presset vil minske etter at Lindh ble drept.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere