*Nettavisen* Nyheter.

Ber om hjelp til å fjerne Arafat

Foto: Ron Edmonds (AP)

I et forsøk på få fredsprosessen i Midtøsten på sporet igjen, vil USA be de andre partene bak «veikartet» om å fjerne Yasser Arafat. Colin Powell har nok små sjanser til å få overtalt europeiske venner.

26.09.03 14:29

For første gang siden juni møtes den såkalte «kvartetten » - USA, EU, Russland og FN – for å diskutere den videre fredsprosessen i Midtøsten fredag. I våres ble det såkalte «Veikartet for fred» lansert med brask og bram da palestinernes nyvalgte statsminister Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ariel Sharon møttes i Jordan.

Men Abbas har gått av og terroren rammer igjen israelere og palestinere.

USAs utenriksminister Colin Powell vil på møtet be de tre andre partene om å avskrive Yasser Arafat som en viktig brikke i fredsprosessen. USA har hele tiden sett på ham som en hindring på veien til fred, mens de andre nasjonene ser ham som palestinernes historiske leder.


Ikke optimist
Powell innrømmer at han ikke er spesielt optimistisk foran møtet i FN.

- Vi tror fullt og fast på konseptet om veikartet. Og det eksisterer fortsatt. Vi venter på at den palestinske siden skal bestemme seg for en ny regjering, slik at vi kan få en part vi kan forhandle med, sier Powell til New York Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

Powell kommer til å be FNs generalsekretær Kofi Annan, Russlands utenriksminister Igor Ivanov og EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana om å få «Arafat av veien», som amerikanske medier uttrykker det. USA vil at myndigheten i Palestina skal overlates til sikkerhetstjenestemenn som kan og vil knuse terroristgruppene som har drept hundrevis av israelere de siste årene.

- Israel lider i FN
Det får han neppe Europa og Russland med på, og heller ikke FN. Israel har lenge klaget på den anti-israelske holdningen de mener eksisterer i FN-systemet.

- I mer en tre tiår har denne forsamlingen innført en mengde resolusjoner laget for å sverte Israel, utfordre dets interesser og fremme viljen til dets største fiender. Ingen andre land har lidd under slike urettferdige angrep og konstante diskriminering i FN-systemet, sa Israels utenriksminister Silvan Shalom i FN torsdag.

Fredag ettermiddag møtes altså USA, Russland, EU og FN for å prøve å få det skakkjørte veikartet opp av grøfta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.