*Nettavisen* Nyheter.

Ber om internasjonal hjelp mot delingsmur

Foto: (Scanpix)

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie ba søndag det internasjonale samfunn om å legge press på Israel for å stanse byggingen av muren gjennom palestinske områder.

Qurie, som søndag observerte byggingen av muren i nærheten av Qalqilya på den okkuperte Vestbredden, sa at den ikke vil bringe fred og sikkerhet til Israel.

Israel hevder at muranlegget som består av en 8 meter høy mur, piggtråd, grøfter og to parallelle veier, bygges for å holde selvmordsbombere ute fra Israel.

Palestinerne derimot mener at hensikten er å annektere mer jord og å dele opp de palestinske områdene for å hindre en levedyktig palestinsk stat.

Omringet
Qurie la sitt første besøk for å se muren med egne øyne til Qalqilya som praktisk talt blir omringet av muren.

- Fra stedet der denne rasistiske muren bygges appellerer jeg til FN, USAs president George W. Bush og Europa om å forstå at dette ikke vil gjøre det mulig å opprette en palestinsk stat, sa Qurie.

Muren snirkler seg gjennom palestinsk territorium over flere hundre kilometer. Mange steder skiller den palestinske bønder fra jorda si og hindrer all handel mellom landsbyer og markedsbyer som Qalqilya, der 40.000 mennesker er stengt inne med bare én port til utenverdenen.

Ifølge Qurie er 3.600 hektar land endt på israelsk side av muren bare i Qalqilya-området .

Truer
Samtidig truet Israel med at deler av det palestinske territoriet vil bli formelt annektert dersom palestinerne ensidig erklærer en selvstendig stat.

- Vår melding er klar: Om palestinerne erklærer en egen stat, vil Israel annektere de delene av Vestbredden som Israel anser som nødvendige for landets sikkerhet, sa helseminister Danny Naveh.

Palestinerne antydet for noen dager siden at de vurderer muligheten for ensidig å opprette en palestinsk stat på alle områdene som Israel okkuperte i 1967.

I en tale nylig truet statsminister Ariel Sharon med å erklære en palestinsk stat som bare omfatter de delene av Gaza og Vestbredden som Israel vil overlate til palestinerne.

Samtidig varslet han at byggingen av muren skal fortsette og ga dermed et signal om hvor han planlegger at grensene for en slik stat skal gå.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.