RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om løslatelse av Suu Kyi

Foto: Stephen Shaver (AFP Photo)
FN ber burmesiske myndigheter løslate Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi. Lørdag skal militærjuntaen formelt ta stilling til om husarresten skal oppheves eller forlenges.

FNs generalsekretær Kofi Annan ber fredag burmesiske myndigheter løslate Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi.

- Jeg ber general Than Shwe og regjeringen om å løslate henne. Jeg stoler på at general Than Shwe vil gjøre det riktige, sier Annan ifølge Returers.

Møtte Suu Kyi

Oppfordringen fra generalsekretæren kommer en uke etter at visegeneralsekretær Ibrahim Gambari i FNs politiske avdeling fikk møte Aung San Suu Kyi under sitt tre dager lange besøk i Burma. Han har også hatt samtaler med topplederne i juntaen, inkludert general Than Shwe. Dette er første gang på over to år at det har vært samtaler mellom FN og myndighetene i Burma på så høyt politisk nivå. Gambari tok opp behovet for en inkluderende demokratiseringsprosess, beskyttelse av sivile i den pågående konflikten i Karen-staten, og landets humanitære utfordringer generelt.

Etter at Suu Kyi kom tilbake til Burma i 1988, har hun sittet i husarrest i lange perioder. Første gang hun ble fengslet, var allerede i juli 1989. Da ble hun sittende i seks år, fram til juli 1995. I 2000 ble hun nok en gang satt i husarrest, og slapp først ut i mai 2002. Ett år etterpå ble Suu Kyi imidlertid arrestert og plassert i husarrest nok en gang, og der har hun sittet frem til nå, skriver burma.no.

Sterkt presset

Lørdag skal militærjuntaen formelt ta stilling til om husarresten skal oppheves eller forlenges med nok et år.

- Jeg tror ikke det tjener Myanmar Burma å holde henne innesperret på ubestemt tid, sier Malaysias utenriksminister Syed Hamid Albar.

Malaysia har for tiden formannskapet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, hvor også Burma er med. Det militærstyrte Burma har i det siste opplevd sterkt press fra nabolandene sine, USA og andre vestlige land, deriblant Norge.

Den snart 60 år gamle Nobelprisvinneren og advokaten Suu Kyi fikk fredsprisen i 1991.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere