*Nettavisen* Nyheter.

Ber om mer hjelp til flomofre

Foto: Shakil Adil/AP

Forurenset drikkevann gjør at situasjonen forverrer seg for 8,9 millioner mennesker.

01.10.11 12:31

- Fordi de ikke har tilgang til rent drikkevann, forverrer situasjonen seg dramatisk, sier Olaf Røsset på telefon fra Mirpur Khas i Sind-provinsen i Pakistan. Han er stedlig representant for Røde Kors.

Fredag besøkte han en av helseklinikkene som er finansiert med penger innsamlet i Norge. 2000 pasienter får hver dag hjelp fra slike mobile helseklinikker. Med det må økt innsats til, for katastrofen vokser.

8,9 millioner mennesker rammet

Over 8,9 millioner mennesker er rammet av oversvømmelsene, mer enn 431 mennesker er omkommet og 670.000 mennesker har søkt tilflukt i provisoriske leirer.

- Påfallende mange barn
- Pågangen av pasienter er stor. Leger og sykepleiere jobber for fullt. Det er påfallende mange barn som kommer dit. De har feber, utslett og hudsykdommer. Situasjonen har endret seg dramatisk, fordi folk ikke har tilgang til rent drikkevann. Vi ser også mye luftveisinfeksjoner fordi folk lever i fuktige sumpområder, sier Røsset til Nettavisen.

- Rester etter over 90.000 døde husdyr forurenser fremdels vannet som folk bader i og drikker av. Så lenge dette er sitasjonen, venter vi at helsesituasjonen kommer til å forverres, sier han.

Bare i dette distriktet, med 1,6 millioner innbyggere, er 800.000 mennesker rammet av flommen.

Rester etter over 90.000 døde husdyr forurenser fremdels vannet som folk bader i og drikker av

Har ti mobile helseteam i sving
Røde Kors og Røde Halvmåne driver to mobile helseklinikker i området. De er fullfinansiert av Norges Røde Kors. I alt opererer Røde Kors og Røde Halvmåne ti mobile helseteam i denne delen av Sind-provinsen, men det er behov for økt innsats.

- Vi er klare til å mobilisere ytterligere fire helseteam i løpet av helgen, sier Røsset, som da Nettavisen snakket med ham var på vei til Karachi for å diskutere det videre arbeidet med Røde Halvmåne.

Har bedt om 68 millioner kroner
Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne forbundet (IFRC) har bedt verdenssamfunnet om 68 millioner kroner for å hjelpe over 100.000 mennesker i fire måneder. Hittil har bare en fjerdedel av dette kommet inn.

- Røde Kors-bevegelsen trenger nå raskt flere midler for å kunne hjelpe de flomrammede. Behovene er så store, og svært mange har ennå ikke fått noe hjelp. Verdenssamfunnet bør derfor gjøre mye mer for å hjelpe, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Røde Kors.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag