*Nettavisen* Nyheter.

Ber om muslimsk-norsk pressemøte

Redaktørene i flere større, muslimske medier går nå inn for økt dialog mellom skandinaviske medier og medier i Midtøsten.

01.02.06 14:14

Flere av dem TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, etterlyser møter mellom skandinaviske pressefolk og pressefolk fra den muslimske verden i kjølvannet av karikaturbruduljene de siste månedene.

- Arabiske medier generelt har dekket denne saken ganske likt. Som journalister er vi enige om at politikere ikke skal styre journalistikken, men journalister må utvise selvsensur, sier nestlederen i Al-Jazeeras nyhetsavdeling, Ayman Jadalla, til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker seg et møte mellom arabiske medier og skandinaviske medier.

- Det kunne vært interessant med et møte der avisene kunne forklart journalister i arabiske medier hvorfor dette har med ytrings- og pressefrihet i deres land å gjøre. Vi understreker at en person har frihet til å tenke og skrive, men ikke til å angripe andres religion, sier Jadalla.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (SCANPIX)

Ubehagelige ytringer
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er enig i at det kunne vært interessant med et møte.

- Dette er jeg i høyeste grad tilhenger av. Jeg tror det er viktig at redaktører i den arabiske, muslimske verden får en klar forståelse av hva dette dreier seg om fra norsk hold, sier Kokkvold.

- For enhver norsk redaktør er det en sentral del av ytringsfriheten å verne også om ubehagelige ytringer. Dette er fundamentalt for vår livsform.

- Dialog viktig
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, sier også til TV 2 Nettavisen at han ville vært positiv til et slikt initiativ.

- Dansker og nordmenn kan si tegningene ble publisert på grunn av ytringsfriheten, men har neppe forstått hvor provoserende tegningene er for muslimer, sier sjefsredaktøren for den største avisen i Egypt, Kairobaserte Al-Ahram, Osama Saraya, til TV 2 Nettavisen.

Han tror dialog mellom moderate journalister og redaktører er viktig.

Møtes i Kairo
- Slike møter finner faktisk sted, og det skal være et i Kairo i neste uke, sier leder i Norsk Journalistlag, Ann-Magrit Austenå, til TV 2 Nettavisen.

Ved møtet neste uke vil den danske nestlederen i Det internasjonale journalistforbundet, Søren Wormselv, treffe representanter for den arabiske journalistføderasjonen i Kairo.

- Dette møtet skulle holdes uansett, men det er klart at karikatursaken vil bli diskutert, sier Austenå.

Det har også blitt avholdt flere møter mellom det danske journalistforbundet og ulike representanter for muslimske grupperinger i Danmark i løpet av de fire månedene saken har versert.

- Krise
Redaktør George Alem i den libanesiske avisen Al-Safeer tror krisen i kjølvannet av Muhammed-karikaturene er så stor at det vil ta lang tid før forholdene blir normaliserte.

- Som kristen araber kunne jeg aldri tenkt meg å lage karikaturtegninger av profeter fra andre religioner. Kulturen i Skandinavia og i Midtøsten er forskjellig. Jeg kunne godt tenke meg å delta på en konferanse med journalister og redaktører fra Norge og Danmark for å finne ut hvordan vi kan hindre at slike episoder gjentar seg, og unngå å skape mer hat mellom folkene, sier Alem.

Også sjefredaktøren i TV-kanalen Al-Arabiya, Abdel Rahman Al-Rasheed, tror det ville vært en god idé om redaktører og journalister fra Midt-Østen gikk i dialog med skandinaviske pressefolk om hva ytringsfrihet innebærer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.