RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alessia Paradisi (EPA/Scanpix)

Ber president stanse medielov

Sist oppdatert:
Flere europeiske organisasjoner ber Italias president stanse en ny medielov som favoriserer statsminister Silvio Berlusconis kringkastingsimperium.

Det internasjonale presseinstituttet (IPI) og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener den nye loven vil føre til at Berlusconi får et enda sterkere grep om mediene i Italia.

–Italia skaper en veldig farlig presedens, sier Freimut Duve, som er OSSEs avtroppende sjef for overvåking av medierettigheter.

–Hvem kunne forutsett at en valgt statsminister i et av landene som grunnla EU ville organisere medielover for å tjene sin egen politiske dagsorden og sine egne og familiens økonomiske interesser? sier Duve.

- Mediestandarden foruroligende

Medieloven er godkjent av nasjonalforsamlingen, og Italias president Carlo Azeglio Ciampi må innen utgangen av året bestemme seg for om han vil slutte seg til vedtaket og dermed gjøre det til italiensk lov.

–EU har forsøkt å lage demokratiske standarder for mediemarkedene innen EU-området, men mediekonsentrasjonen i Italia er foruroligende for kvaliteten på demokratiet i Europa som helhet, skriver IPI i et brev til Ciampi.

- Pressefriheten i fare

–Italia følger selv ikke de standardene EU forventer at andre land følger, skriver IPI, som mener den nye presseloven «setter pressefriheten i fare».

Et av kjernepunktene i loven er at den tillater medieeiere å kontrollere mer enn to nasjonale TV-kanaler. Ifølge den gamle loven må Berlusconi oppgi kontrollen med en av de tre nasjonale selskapene han kontrollerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere