RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Russland droppe Kyoto

En av president Vladimir Putins nærmeste rådgivere ønsker ikke at russiske myndigheter skal slutte seg til Kyotoavtalen, mener Verdens Naturfond (WWF).

Putins økonomiske rådgiver Andrej Illarionov overdriver kostnadene en tilslutning til Kyotoavtalen vil få for landet, ifølge naturvernorganisasjonen.

FN-avtalen tar sikte på å begrense utslipp av gasser som mange eksperter mener fører til global oppvarming, og den ble undertegnet i 1997.

- Uriktige argumenter
Etter at Bush-administrasjonen trakk den amerikanske støtten til overenskomsten i 2001, vil Kyotoavtalens videre skjebne være avhengig av hva Russland bestemmer seg for.

Russiske myndigheter skal diskutere avtalen de nærmeste ukene. Rådgiveren Andrej Illarionov mener det er for dyrt å iverksette den, og at avtalen på en urettferdig måte holder utviklingsland utenfor.

- Illarionov vil at Russland skal avvise Kyoto, sier Jennifer Morgan, som er direktør ved WWFs klimaendringsprogram.

- Men mange av argumentene han bruker er uriktige, mener hun.

Vannskille
Verdens Naturfond har ifølge Morgan sett de anbefalingene Illarionov gir de russiske departementene i en rapport fra 16. mars i år, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

Kyotoavtalen trenger støtte fra nasjoner som samlet står for 55 prosent av industrilandenes utslipp av karbondioksid for å tre i kraft. Foreløpig har avtalen nådd 44 prosent, og målet om 55 prosent kan bare bli nådd dersom Russland slutter seg til med sine 17 prosent. USA er verdens største forurenser med 36 prosent, men trakk seg altså fra avtalen for omkring tre år siden.

- Illarionov sier at Russlands utslipp vil overstige grensene i Kyotoavtalen innen 2012. Det er ganske enkelt ikke riktig, sier Jennifer Morgan ved WWF.

121 nasjoner
Det russiske utenriksdepartementet skal formelt gi den russiske nasjonalforsamlingen sin anbefaling innen 20. mai, ifølge Jennifer Morgan. Uansett hva som til slutt blir utfallet, vil Russlands beslutning representere et vannskille i det internasjonale miljøsamarbeidet.

Kyotoavtalen er undertegnet av 121 nasjoner, og tilhengerne ser på avtalen som et første skritt på veien mot å tøyle utslipp av karbondioksid fra biler og fabrikker. Global oppvarming blir ofte forklart med slike utslipp, og mange forskere mener et høyere nivå av karbondioksid vil utløse hyppigere naturkatastrofer som storm, tørke og flom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere