RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber USA om hjelp mot Norge

Foto: HALLDOR KOLBEINS (AFP)
Sist oppdatert:
Motstanderne av hvalfangst håper at Barack Obama skal sette en stopper for hvalfangsten.

– At man nå håper at det nye regimet i Washington skal komme sterkere på banen er ikke overraskende. Men USA har to interesser. De vil verne hvalen, men de har også interessene til den indianske befolkningen i Alaska å ta hensyn til, sier generalsekretær Jan Skjærvø i Norges Fiskarlag til Nettavisen.

Etter en ukes forhandlinger har det ikke lykkes å komme til en avtale om regulering av hvalfangst i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

Nå håper naturvernerne at USA skal komme på banen for å gjenopprette autoriteten til IWC. Siden IWC vedtok en midlertidig stopp i hvalfangsten i 1986 har Japan, Norge og Island fortsatt å skyte hval.

– Nær kollaps
Japan påberoper seg forskningshensikter når de overser forbudet. Island og Norge bare ignorerer det og harpunerer hval av kommersielle årsaker. Dermed blir IWC undergravd, og står i fare for å kollapse, skriver Reuters.

Vi håper at USA nå kan vise lederskap i IWC og vi er overbevist om at, hvis de reagerer på en aktiv måte, kan de hjelpe kommisjonen og Japan ut av denne låste situasjonen, sier Remi Parmentier i organisasjonen Pew Whales Conservation Project til Reuters.

– Setter vitenskap til side
Han henviser spesielt til konflikten med Japan som har fått «tillatelse» til å drepe 900 dyr til forskning. Vernelandene kritiserer Japan for å bruke hvalkjøttet kommersielt.

Japan derimot kritiserer IWC for å bedra sine egne røtter ved å vektlegge fredning over alt annet.

– Vernelandene har jo flertall i IWC. Vitenskapen blir satt til side til fordel for vern. Man roper hele tiden på mer vitenskap, og når vitenskapen viser at bestanden kan beskattes, så roper de på enda mer vitenskap, sier Skjærvø.

Ekstramøte
Da Nettavisen snakket med ham fredag var han på vei til et ekstraordinært møte i IWC på Madeira.

– Vi har brukt mye tid på møtet fordi Grønland har spurt om å få beskatte ti knølhval hvert år i tre år. Det fikk de ikke. Så ble forslaget ti knølhval i ett år. Nå skal en gruppe vitenskapsfolk sette seg ned, og etterpå skal man vurdere det forslaget. Men det er mer enn nok vitenskap som viser at dette ikke er noe problem. Vernelandene vil bare ikke vedta beskatning, så dermed roper de på mer vitenskap, sier en oppgitt generalsekretær.

Nå har altså naturvernorganisasjonen begynt å rope på Barack Obama istedenfor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere