RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber USA slutte å henrette mindreårige

En rekke nobelprisvinnere, amerikanske diplomater og organisasjoner fra 50 land ber USA stanse praksisen med å henrette personer for forbrytelser de begikk som mindreårige.

USA er ett av bare fem land i verden som dømmer ungdomskriminelle til døden.

I 2003 ble to mindreårige dømt til lovens strengeste straff i USA. Per i dag sitter 72 mennesker på dødscelle for forbrytelser de begikk før de fylte 18 år.

- Sjokkerer
18 tidligere nobelprisvinnere, blant dem de tidligere presidentene Mikhail Gorbatsjov og Jimmy Carter og Tibets åndelige leder Dalai Lama, har overlevert en erklæring til USAs høyesterett der de ber retten få slutt på praksisen.

Også 48 nasjoner, ni høytstående amerikanske diplomater og en rekke organisasjoner har skrevet til den høyeste rettsinstansen i USA og bedt om det samme, ifølge den amerikanske gruppen CJRED som kjemper for kriminalreformer.

- Denne praksisen sjokkerer våre europeiske allierte og krenker minimumsstandarder for anstendighet, standarder som omtrent alle land i verden deler, skriver diplomatene i en av de 15 erklæringene som mandag ble overlevert til Høyesterett.

- Mindreårige, selv 16-17-åringer, er mer impulsive enn voksne. De undervurderer farer og overvurderer kortsiktige fordeler. De er mer påvirkelige for stress, mer følelsesmessig ustadige og mindre i stand til å kontrollere sine følelser enn voksne, skriver den amerikanske legeforeningen i sin erklæring.

22 henrettet
I 1976 tillot Høyesterett at praksisen med å henrette kriminelle for forbrytelser de begikk som mindreårige kunne gjenopptas. Siden da er 22 personer henrettet for slike forbrytelser, 13 av dem i Texas, president Bushs hjemstat.

Samtidig har føderale myndigheter, hæren og 31 stater avskaffet dødsstraff for ungdomsforbrytere. I 43 stater er ingen mindreårige dømt til døden siden 1976.

Fire av Høyesteretts ni dommere ønsker å fjerne retten til å idømme ungdommer dødsstraff. De fire mener at praksisen "ikke er i samsvar med standarden for anstendighet som gjelder i et sivilisert samfunn", skriver avisa Washington Post. Men så langt har de ikke greid å få flertall for sitt syn.

- Fortjener dødsstraff
I Virginia er det blitt kastet nytt lys over delstatens bruk av dødsstraff etter saken mot de to snikskytterne, 17 år gamle Lee Boyd Malvo og hans eldre partner John Allen Muhammad, som i 2002 skjøt og drepte ti tilfeldige personer i Washington-området.

Malvo ble dømt til livstid i fengsel, men påtalemyndigheten i Virginia vurderer å anke dommen, skriver Washington Post.

Advokater i seks andre stater, Alabama, Delaware, Oklahoma, Utah, Missouri og Texas, støtter Virginias syn og mener at enkelte mindreårige fortjener dødsstraff.

- Vi kan ikke si at en som er 17 år og seks måneder skal behandles annerledes enn en som er 18. Mange av disse ungdommene er langt mer modne enn voksne, sier statsadvokat Paul B. Ebert fra Virginia. Ebert har fått flere folk dømt til døden enn noen annen aktor i Virginia.

- Vi har fremragende unge atleter. Vi har fremragende unge studenter. Dessverre har vi også fremragende unge kriminelle, sier Ebert. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere