RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber USA trekke seg ut

(Jamal Nasrallah/EPA/Scanpix)
Muslimske land krevde lørdag at USA trekker seg raskt ut av Irak og overlater makten til FN. Bare Tyrkia forsvarer utplassering av egne soldater under amerikansk kommando.

Toppmøtet i Organisasjonen for islamsk konferanse (OIC), hvor 57 land er medlemmer, foregår i Malaysias administrative hovedstad, Putrajaya. Lørdag begynte møter mellom tjenestemenn, mandag skal utenriksministrene møtes, og først torsdag og fredag er det klart for regjeringssjefer og statsoverhoder.

Øverst på dagsorden

Det er ventet at krigen i Irak kommer til å stå høyt på dagsordenen, noe også OICs generalsekretær Abdelouahed Belkeziz ga et klart signal om i sin åpningstale:

- Av alle konflikter hvor muslimer er innblandet, haster det mest med okkupasjonen av Irak og det palestinske problemet. Det aller viktigste er å få vekk utenlandske styrker fra Irak, slik at FN kan administrere irakiske saker, sa han ifølge NTB-Reuters.

Forsvarte avgjørelsen

Tyrkia er det eneste landet som har vedtatt å hjelpe USA med soldater, og landets utsending forsvarte lørdag den omstridte avgjørelsen, som også Iraks styringsråd er imot:

- Vi bestemte oss for å gjøre noe. Det er selvfølgelig lett å holde oss unna og å kritisere og si at okkupasjonen må ta slutt. Hvis det fantes et FN-mandat, ville vi vært svært fornøyde, men vi ser nå at det ikke er mulig, sa Tahsin Burcuoglu til journalister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere