*Nettavisen* Nyheter.

Berlin-gjerningsmenn fortsatt på frifot

DREPT: 12 mennesker er døde og 48 skadd etter at en trailer ble kjørt inn i folkemengden på julemarkedet i Berlin. Politiet skal ikke ha tatt den eller de som står bak. Foto: Markus Schreiber (AP)

Politisjef: - En eller flere gjerningsmenn trolig på frifot.

20.12.16 18:36

BERLIN/OSLO (NTB/Nettavisen): Den tyske politisjefen Holger Münch sier at en eller flere gjerningsmenn trolig er på frifot etter angrepet på et julemarked i Berlin.

Les også: Davy Wathne i Berlin: - Stemningen er totalt forvandlet, i dag er dette en spøkelsesby

Münch sier de ikke er sikre på at mannen som er pågrepet, er mannen som kjørte lastebilen inn i julemarkedet. Han sier de heller ikke har funnet pistolen som ble brukt til å drepe den polske føreren.

– Vi kan ha en farlig kriminell på frifot i området, sa Berlins politisjef Klaus Kandt på en pressekonferanse tirsdag. Han varslet at beredskapen blir trappet opp.

- Høyeste beredskap

Av den grunn «er vi naturligvis i høyeste beredskap og gransker i alle retninger», sa han på en pressekonferanse i Berlin tirsdag.

Den tyske riksadvokaten Peter Frank sier at de betrakter angrepet på julemarkedet som et terrorangrep, selv om ingen så langt har påtatt seg ansvaret.

Han sa at mannen de har arrestert, trolig ikke er gjerningsmannen, og trolig heller ikke hører til gruppen som måtte stå bak angrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blomster, lys og en plakat med teksten "Hvorfor?" er plassert ut ved julemarkedet i Berlin etter massakren mandag. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)

- Kan vente nye angrep

På pressekonferansen understreker politiet at man kan vente nye angrep etter et slikt angrep som mandagens anslag mot julemarkedet.

Münch sa også at seks av de drepte er identifisert, og at alle er tyskere.

Les også: Tysk riksadvokat mener påkjørselen var et terrorangrep

Politisjef Klaus Kandt bekreftet tirsdag ettermiddag at de ikke er sikre på om pakistaneren som ble pågrepet mandag kveld, faktisk var føreren av lastebilen som kjørte inn i et julemarked.

Les også: Angrep vekker politisk raseri i Berlin

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Feil mann

Politikilder sa kort tid tidligere til avisa Die Welt at gjerningsmannen som kjørte en lastebil inn i julemarkedet på Breitscheidsplatz Berlin, er på frifot.

Den tyske avisa erfarer fra høytstående hold at Berlin-politiet mener mannen som ble pågrepet i nærheten av åstedet mandag, ikke er gjerningsmannen.

– Vi har feil mann. Og dermed en ny situasjon. For den egentlige gjerningsmannen er bevæpnet, fortsatt på frifot og kan gjøre ny skade, sies det i politiet.

Sikkerhetsstyrkene i Berlin er informert om den nye situasjonen slik at beredskapen kan opprettholdes.

Mannen som ble arrestert ved Seierssøylen i Tierpark kort etter angrepet, nekter i avhør for å ha noen som helst befatning med angrepet.

– Den foreløpig pågrepne nekter for gjerningen. Derfor er vi spesielt på vakt. Vær så snill å være på vakt, sier politiet på Twitter.

Hedret

Innenriksminister Thomas de Maizière sier at det ikke lenger er noen tvil om at det dreier seg om et angrep

Mannen som ble arrestert ved Seierssøylen i Tierpark kort etter angrepet, nekter i avhør for å ha noen som helst befatning med angrepet.

Nettavisens journalist Farid Ighoubah er på plass i Berlin.

- Det er en veldig spent stemning i området, forteller han.

- Her i Berlin er de døde i dag blitt hedret med lys og blomster. Folk strømmer til åstedet for udåden for å vise sin respekt.

HTML EMBED
embedNAvideo("Q1bdPSu5SnX8yqfIq0IgNA", false)

Klikk på bildet for å forstørre.

Traileren som ble brukt i terroranslaget, taues bort dagen etter massakren. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag