RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuteres)

Berlusconi setter regjeringsrekord

Ikke siden Mussolinis dager har noen klart å styre Italia så lenge sammenhengende som statsminister Silvio Berlusconi.

På de 58 årene som er gått siden monarkiet ble avskaffet og republikken innført, har Italia hatt 59 ulike regjeringer. Kortest levetid fikk en av regjeringene som tiltrådte i 1972. Den satt i ti dager. Rekorden er på nesten tre år.

Rekorden har vært holdt av sosialistlederen Bettino Craxi, som regjerte sammenhengende i 1059 dager i perioden 1983-86. Onsdag har Silvio Berlusconis siste regjering sittet i 1060 dager, melder nyhetsbyrået AP.

Silvio Berlusconi ble første gang statsminister i 1994, men den gang satt regjeringen hans bare i sju måneder før den kollapset, da en av koalisjonspartnerne trakk seg ut. Berlusconi ble igjen valgt til statsminister for et konservativt regjeringsalternativ i mai 2001, og han dannet regjering en måned etter.

Årsaken til at Berlusconi nå setter ny rekord som regjeringssjef ligger imidlertid ikke bare hos mannen selv. Det italienske valgsystemet ga tidligere rom for at utallige småpartier kunne bli valgt inn i nasjonalforsamlingen – med ustabile koalisjonsregjeringer som resultat. Dette systemet ble strammet inn for om lag ti år siden, og har lagt grunnlaget for mer stabile regjeringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere