RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berlusconi vil være finansminister

Foto: Alessia Paradisi (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Silivo Berlusconi er allerede Italias statsminister, største mediemagnat og rikeste mann. Nå tar han makten over landets finanser også.

Italias forrige finansminister, Giulio Tremonti, gikk av på lørdag etter bitre stridigheter innad i regjeringens sentrum-høyre-koalisjon. Berlusconi tok selv over etter Tremonti, som tilhørte statsministerens parti Forza Italia. Politiske kilder understreket at dette var en overgangsordning, og at en ny finansminister ville bli innsatt i løpet av noen få dager.

Men nå ser det ut til at Berlusconi ikke vil gi slipp på makten over Italias økonomi før om flere uker, kanskje måneder, melder nyhetsbyrået Reuters.

EU-kommisjonær Mario Monti, som ikke tilhører noe parti, var kandidat til å ta over jobben. Men noen av Berlusconis koalisjonspartnere var svært avmålte til en slik løsning, og statsministeren selv lot til å forakte tanken på å gi noen utenfor hans egen politiske sfære en så mektig posisjon.

Berlusconi har som finansminister overveldende mye makt samlet på sine hender. Han eier landets største medieimperium og er derfor allerede Italias rikeste. Som finansmiminister vil han opptre som hovedaksjonær i den statlige fjernsynsstasjonen Rai, industrigiganten Enel, energigiganten Eni, det nasjonale flyselskapet Alitalia, postvesenet og de statlige jernbanene.

Forza Italias koalisjonspartner, UDC, liker ikke Berlusconis løsning.

- Dersom Tremonti i løpet av kort tid hadde blitt byttet ut med en prestisjetung personlighet, ville regjeringen ha blitt sterkere, og faren for at regjeringen skal kollapse ville ha minsket, sier Rocco Buttiglione i UDC, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere