RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Berømt hjertelege eksperimenterte med barn

Sist oppdatert:
Den verdenskjente legen som opererte de norske Lasse-liten-barna er under etterforskning av amerikanske myndigheter mistenkt for ulovlige eksperimenter på hjertesyke barn.

William Norwood har operert rundt 60 norske barn og metoden hans blir benyttet av leger over hele verden og for sju år siden var pioneeren på Rikshospitalet for å lære opp sine norske kolleger.

Han har reddet livet til hundrevis av små barn som er født med den alvorlige hjertesykdommen hypoplastisk venstre hjertesyndrom. På 1980-tallet oppfant han en metode som gjorde at de såkalte Lasse-litenbarna kunne reddes ved operasjon.

Ulovlige eksperimenter
Men nå er han mistenkt for å ha drevet ulovlige eksperimenter på hjertesyke barn. I forrige måned ble Norwood sammen med to kolleger fratatt stillingen sin på dagen og regelrett kastet ut fra sitt eget senter i USA.

Samtidig ble det iverksatt en omfattende etterforskning der både sykehuset, lokale helsemyndigheter og det nasjonale helsetilsynet, FDA, er koplet inn. Det er lagt fullstendig lokk på saken og TV 2 ble i dag nektet å filme inne på sykehuset.

Lasse «Lasse-liten» Fagereng var det første norske barnet som overlevde denne typen operasjon. Hvert år får om lag ti av de 60.000 nyfødte i Norge diagnosen hypoplastisk venstre hjertesyndrom.

Førte foreldre bak lyset
Norwood skal være mistenkt for ha benyttet eksperimentelle metoder i forbindelse med operasjoner på hjertesyke barn. Blant annet skal han ført foreldre bak lyset med å gi inntrykk av at barna skulle gjennom en tradisjonell behandling, mens han i virkeligheten utførte en ny og uprøvet operasjonsmetode.

Han skal også ha latt være å bruke hjerte- og lungemaskin, som er vanlig ved slike inngrep.

- Blir redd
- Selvsagt er det sånn at man blir både redd og engstelig når noe sånt dukker opp. Og det er forståelig hvis hjertebarnsforeldre rundt omkring i landet blir redd når de får høre om det her, sier Marte Jystad, leder i Foreningen for hjertesyke barn, til TV 2.

Den norske stat brukte flere titalls millioner på behandlingene Norwood gjennomførte på de norske barna, men ikke alle gikk bra. I 1999 døde to år gamle Esther etter å blitt behandlet i USA. Foreldrene til tolv år gamle David går nå til søksmål mot Norwood og sykehuset fordi han ble multihandikappet da noe gikk galt etter operasjonen:

- Forholdene som Norwood er anklaget for er av nyere dato, og så langt har vi ingen grunn til å tro at norske unger er utsatt for den behandlingen som han nå er anklaget for, sier Jystad.

Ikke norske barn
Norwoods advokat i USA vil ikke kommentere saken før etterforskningen er ferdig i slutten av april.

Ingen ved Rikshospitalet vil gi intervju, men TV 2 får opplyst saken ikke berører norske hjertepasienter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere