RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bernanke banket børsene

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Ben Bernanke senket aksjene når han vekket inflasjonsspøkelset.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Bernanke sier i en tale tirsdag at inflasjonsrisikoen ligger på oppsiden. Dette blir ikke tatt godt i mot av aksjemarkedet, og drømmen om rentekutt virker desto fjernere.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke venter at økonomien vil sprette tilbake fra den svake utviklingen så langt i 2007. Den økonomiske veksten stanset opp i årets tre første måneder og steg bare med 0,6 prosent. Det er den svakeste kvartalsvise veksten på fire år.

I de kommende kvartalene venter Bernanke at økonomien i vil vokse i et moderattempo tett inntil eller like under økonomiens tren i ekspansjonsrate. Økonomer har forventninger til en årlig vekst på bruttonasjonalprodukt på mellom 3 og 3,25 prosent.

- Dette er i grunnen et marked som konsoliderer seg, sier sjefmarkedsøkonom Peter Cardillo, ifølge Marketwatch.

Omsetningen ved de store detaljhandelskjedene falt med 0,5 prosent sist uke, det viser tall fra organisasjonen til de store kjøpesentrene. På årlig basis økte omsetningen med 2,3 prosent.

To detaljkjeder har sendt ut resultatvarsler i forbindelse med svakere omsetning. Bed Bath & Beyond vil levere sitt første resultatvarsel siden selskapet ble notert på børsen i New York. Cache sliter også med å innfri sine egne forventninger til resultatene i andre kvartal etter at de ikke har klart å selge like bra i mai som tidligere.

Tjenestesektoren i den amerikanske økonomien fikk en robust vekst i mai. Det viser tall fra Institute for Supply Management, ISM-indeksen for tjenesteytende næring var på 59,7 prosent i mai, noe som er en økning fra 56 prosent i april. Dette er det høyeste siden april 2006.

Ifølge Bloomberg News lå forventningene på 56 poeng blant økonomene.

Den siste tiden har investorene sett at markedsrentene har steget. Den viktige markedsrenten på tiårige statsobligasjoner har steget til 4.974 prosent som er det høyeste nivået på ti år.

I forkant av de ukentlige amerikanske lagrene med bensin venter et analysekorps, som Bloomberg har forhørt seg hos, at disse steg med 1,6 millioner fat i forrige uke. Det er ventet at lagrene med destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, vil vise en økning på 800.000 fat. Foruten forventninger om økte lagre faller oljen også på mindre bekymringer om at den tropiske syklonen Gonu vil ramme oljeleveransene fra Midtøsten.

- Analysemiljøet snakker unisont om lagrene. Det ser ut som at produktlagrene vil fortsette å bygge seg opp i den nærmeste fremtiden, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 65,61 dollar fatet. Dette er en nedgang på 60 cent eller 0,9 prosent. Prisene på denne oljen er nå 9,6 prosent lavere enn hva som var tilfellet for ett år siden.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,59% til 13.595,46

Nasdaq -0,27% til 2.611,23

S&P 500 -0,53% til 1.530,95

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere