Bernie Sanders tar innpå Hillary Clinton

TOPPKANDIDATENE: Hillary Clinton scorer best på emnene, men Bernie Sanders får den største framgangen i den første nasjonale målingen etter Demokratenes TV-debatt.

TOPPKANDIDATENE: Hillary Clinton scorer best på emnene, men Bernie Sanders får den største framgangen i den første nasjonale målingen etter Demokratenes TV-debatt. Foto: Josh Haner (Afp / NTB scanpix)

Hillary Clinton vant kanskje debatten, men Bernie Sanders vant velgerne.

NEW YORK (Nettavisen): Kampen om å bli USAs president etter at Barack Obama gir seg på nyåret 2017, er i full gang.

 

Nå som Demokratene omsider har gjennomført sin første TV-debatt, to måneder etter Republikanernes første debatt, har det vært stor spenning knyttet til hvilke utslag den skulle få på meningsmålingene.

Mandag offentliggjorde CNN og ORC sin nasjonale måling, som ble gjennomført de tre påfølgende dagene etter TV-debatten 13. oktober.

De fleste eksperter mente at Hillary Clinton var debattens store vinner, og det er hun sannsynligvis dersom hennes innsats bidrar til at Joe Biden lar være å stille, men det var Bernie Sanders som tiltrakk seg flest nye velgere.

Sanders' oppslutning økte fra 24 prosent ved forrige måling (17.-19. september) til 29 prosent nå.

Hillary Clinton har fremdeles en voksen ledelse, men hun gikk ikke opp mer enn tre prosentpoeng, fra 42 til 45.

Joe Biden, som ennå ikke har lansert sitt kandidatur, og kanskje heller ikke stiller, har fortsatt 18 prosent på sin side. Det er en nedgang på fire prosent fra forrige måling.

Jim Webb får støtte av 1 prosent, mens Martin O'Malley og Lincoln Chafee ikke gjør utslag på meningsmålingen i det hele tatt.

Clintons dominerende posisjon kommer best til syne når respondentene kommer med sine meninger om de konkrete temaene.

Clinton slår Sanders på helse (52 mot 26 prosent), økonomi (48-29), raserelasjoner (49-26), miljø (43-29), utenrikspolitikk (62-20), våpenlover (44-20) og inntektslikhet (43-38).

Det siste punktet er - ikke overraskende - Sanders' sterkeste punkt, ettersom det er dette temaet han fokuserer mest på i sin valgkamp.

Meningsmålingen hadde en feilmargin på fem prosent.

Demokratenes neste TV-debatt arrangeres på Drake University i Des Moines i Iowa og sendes på CBS 14. november.

Du kan se hele den to timer lange CNN-debatten her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.