Bersani håper på flertall

Foto: Spada (Ap)

Resultatet i senatet avgjør om sosialdemokraten Pier Luigi Bersani og hans allianse får muskler nok.

25.02.13 21:31

ROMA/BRUSSEL (NTB): Pier Luigi Bersani og hans sentrum-venstre-allianse lover et løft for Italia og ligger an til å vinne valget. Resultatet i senatet avgjør om de får muskler nok.

Bersani, hans sosialdemokratiske parti PD og deres alliansepartnere ligger an til bli størst i det italienske valget med rundt 34,5 prosent av stemmene i annetkammeret og 37 prosent i førstekammeret senatet.

Med flest stemmer i annetkammeret er Bersani automatisk sikret flertall her, men i senatet er det vanskeligere å regne mandatene. Og han trenger flertall begge steder for å styre.

Tett

For å sikre seg senatet venter Bersani i spenning på resultatet i et knippe regioner. Det gjelder blant annet Lombardia, der det ifølge valgdagsmålingene kan bli tett med tidligere statsminister Silvio Berlusconis høyre-sentrum-koalisjon.

Etter å ha måttet gå av midt i økonomisk krise i 2011 har Berlusconi igjen drevet effektiv valgkamp.

Hver gode måling for Berlusconi før valget har skapt frykt blant EU-ledere, og Berlusconis allianse ligger ifølge valgdagsmålingen hos SkyTG an til å bli nest størst med 29 prosent i annetkammeret og 31 prosent i senatet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marco Vasini (Ap)

Alliansejakt
Bersani håper å bli sterk nok alene så han slipper å vende seg til avtroppende statsminister Mario Monti i senatet.

Monti og hans sentrumsalternativ ligger an til 9,5 og 9 prosent i de to kamrene i nasjonalforsamlingen, ifølge mandagens valgdagsmålinger. Han har flere ganger sådd tvil om en allianse med Bersani er mulig.

Uansett trenger Italia en sterk regjering for å ta tak i en økonomi preget av stor statsgjeld, upopulære innsparinger og høy arbeidsledighet.

– En stabil regjering vil være en form for mirakel, sier Guido Rosa i Italias sammenslutning av utenlandske banker til avisen Financial Times.

Bersani har lovet budsjettdisiplin og kamp mot underskuddene. Mirakelselgernes tid er over i Italia, har mantraet vært fra PD med henvisning til tidligere statsminister Silvio Berlusconi og hans løfter om skatteletter i et hardt presset Italia.

Nedtur
Italia opplever sin lengste økonomiske nedtur på 20 år, og landets nye regjering får nok å sette i gang med. Ethvert tegn på politisk kaos og mangel på handlekraft i eurosonens tredje største økonomi vil få markedene til å svette.

I tillegg til å ha en lang liste med økonomiske problemer å ta tak i, vil regjeringen ifølge valgdagsmålingene også få en opprørsk opposisjon å forholde seg til.

Protestpartiet Femstjernersbevegelsen med komikeren Beppe Grillo i spissen ligger an til 19 prosent og 16,5 prosent av stemmene for annet- og førstekammeret.

Hans folk kommer ikke til å gjøre livet enkelt for regjeringen, uansett hvilken koalisjon man ender opp med. (©NTB)

Berlusconi-koalisjon leder kampen om senatet

Roma (NTB-DPA-Reuters): Sentrum-høyre-koalisjonen til tidligere statsminister Silvio Berlusconi leder kampen om senatet etter valget i Italia, ifølge foreløpige tall.

Tallene viser at Berlusconis koalisjon har fått 31 prosent, mens sentrum-venstre koalisjonen har 29,5 prosent. Femstjernersbevegelsen til komikeren Beppe Grillo har en oppslutning på 25,1 prosent.

En regjering må ha flertall i begge kamrene i Italias nasjonalforsamling for å kunne styre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.