RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beskylder Norge for drap

Sist oppdatert:
I asiatisk presse får Norge delvis skyld for drapet på Sri Lankas utenriksminister, tamilske Lakshman Kadirgamar.

Norge beskyldes for å ha undervurdert krigføringen av Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), ifølge FN-sambandets hjemmesider.

Den ledende indiske avisen The Hindu skriver:

– Norge som fredsmekler har mye å svare for. Helt fra begynnelsen har Norge hatt en svært myk tilnærmelse til LTTE, og har påstått at Tigeren forandrer striper. Drapet på Kadirgamar er en tragisk påminnelse om at dette er langt fra sant.

Bryter våpenhvilen
Utenriksminister Kadirgamar ble drept på Sri Lanka 12. august, og LTTE, også kalt Tamil-tigrene, blir beskyldt for å stå bak drapet.

The IPS UN Journal Terra Viva mener drapet viser en stor svakhet i den norske fredsavtalen. De skriver:

– Avtalen stoppet muligens krigen som drepte over 64 000 mennesker, men den mislyktes i å følge LTTE veien til demokrati og menneskerettigheter.

Pressen påpeker at siden februar 2002 har Tamil- tigrene brutt våpenhvilen mellom seg selv, og regjeringen på Sri Lanka over 3000 ganger.

Meningsløs våpenhvile
Spesialrådgiver Erik Solheim i Utenriksdepartementet besøkte New Delhi i India i mai. Ifølge nettsiden Sri Lanka Democracy Forum (SLDF), skal Kandirgamar da selv ha understreket til Norge at det måtte bli fortgang i en demokratisk bevegelse, også i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka.

- Om den norske regjeringen ikke er i stand til å drive frem demokrati på en fast og overbevisende måte, bør den vike for andre som kan bære demokratiflagget inn i områder hvor mørket nå råder, skal Kandirgamar ha sagt, i følge SLDF.

Nettsiden SLDF skriver også at våpenhvilen er meningsløs som den er i dag, ettersom den systematisk brytes av LTTE på bekostning av Tamil befolkningens fremtid.

Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD kan ikke gi TV 2 Nettavisen noen kommentarer på beskyldningene.

- Etter ønske fra myndighetene kan vi ikke kommentere saken, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere