*Nettavisen* Nyheter.

Beskytter Krekar mot USA

Høyesterett mener at mulla Krekar eller andre terrormistenkte personer ikke kan utleveres til USA på grunn av mangelfull rettssikkerhet for internerte krigsfanger og fare for dødsstraff.

30.08.03 11:16

Fredag gjestet USAs justisminister John Ashcroft Høyesterett i Oslo, og under det halvtimeslange besøket skal høyesterettsjustitiarius Tore Schei har talt USA midt imot, skriver Aftenposten.

I Norge er den politiske motstanden mot USAs internering av fanger på Guantanamo-basen på Cuba, og praktisering av dødsstraff, stor. Også Høyesterett stiller seg bak kritikken, viser det seg nå..

Ikke overrasket

- Det ble gitt uttrykk for at Norge ikke kan utlevere personer som risikerer dødsstraff. Det ble også sagt at Norge ikke kan utlevere personer som kan bli internert eller rettsforfulgt på en måte som ikke tilfredsstiller norske rettsgarantier, sier velinformerte kilder til Aftenposten om møtet mellom Schei og Ashcroft.

- Det ble presisert overfor Ashcroft at man siktet til militærdomstolene og til internering av fanger på Guantanamo og andre steder.

Ifølge de samme kildene skal den amerikanske justisministeren ikke ha blitt spesielt overrasket over det han fikk høre i Høyesterett, men kvitterte med å redegjøre for sin og USAs holdning, skriver NTB.

Interessert i Ansar al-Islam

Under sitt møte med justisminister Odd Einar Dørum (V) fredag ga Ashcroft uttrykk for at USA er svært interessert i Krekars gruppe Ansar al-Islam, og andre grupper som de hevder truer Vesten.

- Hvis noen truer med blodbad, må de stoppes på forhånd. Vi skal sørge for å stanse disse anslagene mot menneskeheten før det er for sent, sa han på en pressekonferanse etter møtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.