«Beslans bøddel» drept

Russlands meste ettersøkte mann - som trolig står bak blodbadet i Beslan - er drept. Det bekrefter Putin.

11.07.06 03:11

- Basajev ble drept i en spesialoperasjon natt til mandag i Ingushetia, nær Tsjetsjenia, sa Russlands sikkerhetssjef Nikolai Patrusjev til pressen, ifølge BBC.

Sikkerhetssjefen opplyste at russisk etterretning ledet spesialstyrken til terrorcellen der Shamil Basajev holdt seg skjult sammen med flere opprørsledere.

- Som fortjent
Det har ikke lekket ut detaljer om angrepet på terroristcellen.

Sikkerhetssjefen sa at Basajev befant seg sammen med en gruppe militante som ble drept «mens de forberedte en terrorhandling» i Ingushetia, som grenser til Tsjetsjenia.

- De fikk som fortjent for angrepene på våre barn i Beslan, sier president Vladimir Putin.

Se video av Putin som hyller drapet.

Mer enn 330 personer, blant dem mange barn, ble drept da tsjetsjenske terrorister ledet av Basajev tok en hel barneskole i Nord-Kaukasus som gisler. Basajev har påtatt seg ansvaret for terroristaksjonen.

- Hvis han virkelig var personen som beordret drapene på barn i Beslan, fortjente han det, sier president George W. Bush, ifølge Reuters.

Basajev innrømmet også å stå bak angrepet mot byen Naltsjik i oktober i fjor. 137 mennesker ble drept da opprørere angrep den sør-russiske byen.

Ettersøkt
President Putin la til at Basajev sto ansvarlig for en rekke angrep på Russland de siste 15 årene, og han virket rørt da han talte til tv-kameraene om at Basajev nå er «eliminert».

Siden gisselaksjonen har den beryktede opprørslederen vært Russlands mest ettersøkte mann. Russland har tidligere utlovet en dusør på 64 millioner kroner for pågripelsen av Basajev.

Alu Alkhanov, president av den Kremlin-støttede regjeringen i Tsjetsjenia, sier at drapet på Basajev antageligvis vil undergrave den tsjetsjenske opprørsbevegelsen betraktelig.

- Døde ved et uhell
Det er ikke første gang russiske myndigheter har hevdet å ha drept Basajev, men korrespondenter i Russland sier at det er første gang nyheten er annonsert på så høyt politisk nivå.

På et nettsted brukt av tsjetsjenske opprøre hevdes det at Basajev og tre andre ble drept da en lastebil som fraktet eksplosiver gikk i lufta ved et uhell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.