*Nettavisen* Nyheter.

«Bestefar, du skal ikke forlate meg, vel?»

I ET INTERVJU med 60 Minutes forteller Joe Biden og hans kone Jill om prosessen som ledet til at han bestemte seg for å avslutte sin politiske karriere når tiden som visepresident er over. Foto: (CBS 60 Minutes)

En 11-åring påvirket presidentvalget i USA uten å vite det.

26.10.15 16:01

NEW YORK (Nettavisen): Joe Biden (72) annonserte nylig at han ikke kommer til å stille opp som presidentkandidat for Demokratene. Avgjørelsen overrasket mange.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

USAs visepresident nyter stor respekt blant både partifeller og republikanere, samt befolkningen, blant annet for hans åpne og ærlige sorgprosess etter at sønnen Beau (46) døde av kreft i sommer.

Sønnens død påvirket naturligvis Joe Bidens forhold til en eventuell valgkampanje.

De fleste kandidatene annonserte sine kandidaturer enten tidlig i 2015 eller i løpet av sommeren, men Biden var opptatt med å sørge over sønnens død og å fungere som visepresident for Barack Obama.

Da 72-åringen i slutten av august begynte å tenke seriøst på om han skulle melde seg på i nominasjonskampen, fikk en prat med hans 11 år gamle barnebarn Biden til å tenke seg om.

«Bestefar, jeg ser pappa hele tiden, jeg ser pappa hele tiden. Bestefar, du lukter som pappa. Du skal ikke forlate meg, vel?» sa barnebarnet Natalie.

Joe Biden forteller dette i et intervju med «60 Minutes» på CBS, ifølge Washington Post.

Barnebarnets følelsesladde spørsmål gjorde at beslutningen tok enda lenger tid. Da Joe Biden omsider følte at han hadde kommet langt nok til at han var mentalt forberedt på en knallhard valgkampduell med Hillary Clinton og Bernie Sanders, konkluderte visepresidenten med at det var for sent til å ha et realistisk håp om å vinne nominasjonskampen i det demokratiske partiet.

I forrige uke annonserte han derfor at han ikke stiller.

- Jeg skal være ærlig: Hvis jeg hadde trodd at jeg kunne sette sammen en kampanje som støttespillerne våre fortjener, hadde jeg gjort det, sier Biden til CBS.

- Hvorfor tok det så lang tid å finne ut dette?

- Alle foreldre som hører på dette og som har mistet et barn, vet at sorgprosesser ikke følger skjemaene til valgkampmøter og at alle sørger i forskjellige tempo, forklarer Biden.

- Vi hadde jo også et godt håp om at Beau skulle overleve. Jeg tror ikke det var før han døde at vi ga opp håpet, legger kona Jill til.

Nominasjonskampen i det demokratiske partiet står nå mellom Hillary Clinton, Bernie Sanders og Martin O'Malley.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.