Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bestemor (41) skal henrettes med gift

Foto: AP (Ap)
Sist oppdatert:
Støttespillere håpet kvinnens lave IQ skulle redde henne fra døden. I kveld blir hun henrettet.

Den 41 år gamle bestemoren Teresa Lewis er den første kvinnen på fem år som blir henrettet i USA.

USAs høyesterett nektet å benåde kvinnen tidligere denne uken. Lewis skal henrettes ved giftinjeksjon sent torsdag kveld lokal tid.

Lewis har tilstått og erkjent straffskyld for å ha hyret to menn til å drepe eksmannen og stesønnen i 2002. Motivet var å heve en livsforsikring på 250.000 dollar, som tilsvarer 1,5 millioner kroner i dagens kurs.

Mesterhjernen
Lewis ble dømt til døden fordi hun ble ansett for å være selve mesterhjernen bak drapene, melder Sky News.

De to mennene som gjennomførte drapene ble imidlertid dømt til livstid i fengsel.

Men aktivister og støttespillere hevder Lewis er på grensen til å være psykisk tilbakestående, og at henrettelsen dermed er grunnlovsstridig.

- Det hevdes at hun har gjennomført en IQ-test med en score på 72, og USA har avskaffet dødsstraff for dem som er mentalt tilbakestående, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Absurd med IQ-kriterier
Egenæs mener det er absurd å diskutere hvilken IQ-score som eventuelt skal kunne rettferdiggjøre en gjennomføring av en henrettelse.

- Mitt utgangspunkt er at ingen, uavhengig av om de har lav eller høy IQ, bør henrettes. Men hvis hun bevislig er psykisk utviklingshemmet, så skulle hun i utgangspunktet ikke ha blitt henrettet i USA, sier han og henviser til grunnloven som forbyr dette.

I USA har de dødsdømte lov til å komponere sin egen meny før dødsstraffen fullbyrdes. Lewis’ siste måltid består av frityrstekt kylling, erter, Dr Pepper og eplepai.

Lewis blir den første kvinnen som blir henrettet i delstaten Virginia siden 1912. Hun blir én av tolv kvinner som er blitt henrettet i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976. USA har henrettet 1200 mennesker siden 1976.

Iran kritiserer media
Iran er et av de landene som er på toppen når det gjelder antall henrettelser. Iran fikk omfattende internasjonal kritikk tidligere i sommer for steiningsdommen mot tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) .

Iran henretter også ungdomsforbrytere, til tross for at de har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av mindreårige.

President Mahmoud Ahmadinejad mener Iran får ufortjent mye negativ oppmerksomhet for henrettelser sammenlignet med andre land, deriblant USA.

Mentalt forstyrret
Ahmadinejad brukte Lewis’ sak som eksempel da han tidligere denne uken kritiserte vestlige medier for å rette for lite søkelys på USAs praktisering av dødsstraff.

- Teresa Lewis skal bli henrettet til tross for at hennes leger mener hun var mentalt forstyrret da hun begikk drap på ektemannen. Men ingen retter oppmerksomhet mot den saken, sa Ahmadinejad til den amerikanske TV-kanalen PBS under et besøk i New York denne uken, ifølge The Times.

Egenæs mener derimot at norske medier har vært gode på å rette søkelyset på USA.

- Når det gjelder norske medier, så må jeg si i forhold til andre spørsmål som man kunne tatt opp, så synes jeg henrettelser i USA får en hel del oppmerksomhet i Norge. Der synes jeg ikke at Ahmadinejad har et poeng, sier Egenæs.

- Når det gjelder norske myndigheter mener jeg de har vært bra på å kritisere USA for dødsstraff, og vært tydelig på det. Før 2006 dømte USA også mindreårige til døden, og da var Norge på i hver enkelt sak. Høyesterett i USA hevet aldersgrensen for dødsstraff til 18 år i 2006, sier han.

Bedre rettssikkerhet i USA
I tillegg påpeker Egenæs at rettssikkerheten i Iran er langt dårligere enn i USA.

- Så må man ta med i betraktning at Iran også har et rettssystem som ikke kan sammenlignes med USA. I USA har de større rettssikkerhet, tross alt, sier Egenæs.

- Skulle jeg peke på skjevheter i vestlig media, så er det mye mer oppmerksomhet på henrettelser i Iran enn i Saudi-Arabia, som henretter og halshogger folk på mosképlassen nesten hver fredag, sier han.

Egenæs mener manglende kritikk av Saudi-Arabia kan skyldes Vestens nære forhold til den oljerike nasjonen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!