*Nettavisen* Nyheter.

Bhutto er drept

Opposisjonsleder i Pakistan, Benazir Bhutto, ble drept under et selvmordsangrep i Rawalpindi torsdag.

28.12.07 07:26

Opposisjonsleder Benazir Bhutto ble drept like etter at hun hadde holdt en tale i parken Liaquat Bagh til flere tusen tilhengere torsdag.

Ifølge vitner var det en selvmordsbomber på en motorsykkel som avfyrte flere skudd mot Bhutto før han sprengte seg selv i luften like ved inngangen til parken.

På videoen kan vi se at Bhutto setter seg inn i bilen som så kjører av gårde.

Ifølge Sky News kom selvmordsbomberen kjørende opp på siden av bilen i en moped like etter. Han dro frem et automatvåpen og skjøt flere skudd inn gjennom vinduene på bilen mens denne kjørte. Den lokale TV-stasjonen Ary-One har meldt at Bhutto skal ha blitt truffet i hodet av et av skuddene.

I videovinduet nedenfor forlater Benazir Bhutto talerstolen torsdag. Minutter senere blir hun påført de dødelige skadene:

Artikkelen fortsetter nedenfor.
203881

Les også: - Valget i fare
Mottok nyheten med sorg: Stoltenberg fordømmer drapet

Minst 15 mennesker ble drept i angrepet. Det er ennå uklart hvorvidt Bhutto døde av skuddskadene eller av splinter fra bomben. Ifølge noen meldinger ble hun skutt flere ganger i nakken og brystet like før hun skulle sette seg inn i bilen. Bhutto ble hastet av gårde til et sykehus i nærheten for å gjennomgå en operasjon, men ble erklært død kl. 14.16 norsk tid.

De første meldingene opplyste at Bhutto hadde kommet fra angrepet uskadd, men det politiske partiet Pakistan People's Party (PPP) var raskt ute og bekreftet at Bhutto var drept.

- Hun har lidd martyrdøden, sier Rehman Malik som er representant for PPP.

Artikkelen fortsetter nedenfor.
203880

Ektemannen knust
Ektemannen til Bhutto utstedte en pressemelding fra sitt hjem i Dubai kort tid etter drapet på kona.

- Alt jeg kan si er at vi er knust. Det er et forferdelig sjokk, sier ektemannen Asif Ali Zaradari.

Statsledere fra hele verden har gått ut og fordømt angrepet mot den karismatiske og fargerike partilederen. Kommunikasjonsrådgiver Paul Ø. Bjørdal i Utenriksdepartementet sier til Nettavisen at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil utstede en pressemelding om kort tid hvor han går ut og fordømmer drapet på Benazir Bhutto.

Fordømmer angrepet
Amerikanske myndigheter har allerede fordømt angrepet som tok livet av Bhutto.

- Angrepet viser at det fortsatt finnes dem i Pakistan som forsøker å undergrave forsoning og demokratisk utvikling i Pakistan, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding. Bhutto hadde nettopp holdt en valgkampanjetale i forbindelse med valget 8. januar da angrepet skjedde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Reuters/Scanpix)

Talsmann for PPP sier til nyhetsbyrået AP at Bhutto befant seg 50 meter unna der bomben eksploderte.

- Hun hadde nettopp gått ut av porten da vi hørte den øredøvende lyden, forteller talsmann Farahtullah Babar.

En tragedie
Tidligere statsminister Nawaz Sharif sier at drapet på Bhutto er en tragedie for hele nasjonen.

- Jeg vet ikke hvor jeg skal starte hen for å uttrykke hvilke følelser det pakistanske folket føler i dag, sier Sharif til BBC.

I oktober ble Bhutto utsatt for et omfattende bombeattentat da bilkortesjen hennes ble rammet av to eksplosjoner i Karachi. Flere hundre tusen tilhengere hadde møtt opp i gatene for å hylle Bhuttos tilbakekomst etter åtte år i eksil. Mer enn 133 mennesker ble drept og 290 skadd i det koordinerte angrepet.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.