Biden: - Hold dere unna fly og T-bane

Foto: JUSTIN LANE (EPA)

Joe Biden klarte nok en gang å tråkke i salaten. Se video.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har hevet beredskapsnivået for en pandemi til fase fem, som er det nest høyeste nivået. Det skjedde onsdag etter at det ble stadfestet at svineinfluensaen har etablert seg i to land, USA og Mexico, og er smittsom mellom mennesker.

Les også: WHO hever pandeminivået

Det siste Det hvite hus ønsker seg nå, er å skape panikk i befolkningen fordi dette kan stanse både flyindustrien og den omfattende T-banetrafikken i store amerikanske byer.

Men Joe Biden hadde tydeligvis ikke tenkt på dette da han snakket uten filter på riks-TV torsdag.

Holde seg unna trange plasser
Under et TV-intervju torsdag morgen klarte visepresidenten å oppfordre amerikanere til å holde seg unna trange plasser som T-baner og fly.

- Jeg ville ha sagt til mine familiemedlemmer, noe jeg også har gjort, at jeg ville ha holdt meg langt unna trange plasser, sa Biden på NBCs morgenshow Today.

- Hvis en person nyser på et fly, så går det gjennom hele flyet. Sånn tenker nå i hvert fall jeg, sa visepresidenten.

- Hvis du befinner deg midt ute på et jorde og noen nyser, så er det én ting. Men hvis du befinner deg om bord på et lukket fly, i en lukket T-banevogn, i en lukket bil eller i et lukket klasserom, så er det noe helt annet, sa Biden.

Reagerte med fortvilelse
Det hvite hus reagerte med fortvilelse og sendte straks ut en pressemelding for å klargjøre visepresidentens uttalelse. Her gjorde de det klart at visepresidenten egentlig mente at det var syke folk som burde holde seg unna trange steder for ikke å spre smitten videre.

Etter 30 år i Washington er Biden godt kjent for sine uheldige kommentarer.

Les også: Her tråkker Biden i salaten

WHO har i skrivende stund bekreftet tilfeller av svineinfluensa i USA (91, pluss én død), Mexico (27, syv døde), Canada (13), Spania (10), Storbritannia (fem), Tyskland (tre), New Zealand (tre), Israel (to) og Østerrike (én). I tillegg har nederlandske myndigheter bekreftet et tilfelle av svineinfluensaen.

Meksikanske myndigheter frykter at over 150 dødsfall kan knyttes opp mot svineinfluensaen, men disse dødsfallene er ennå ikke bekreftet.

- En omfattende epidemi
Så langt har det ikke blitt registrert noen tilfeller av viruset i Norge. Men helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa under en pressekonferanse torsdag at det kun er et spørsmål om tid før vi blir rammet i Norge.

- En omfattende epidemi vil utfordre hele samfunnsmaskineriet. En stor utfordring er at mange vil ha behov for behandling på sykehus i en situasjon der mye helsepersonell også er syke, sa Hanssen under pressekonferansen.

Norske myndigheter har tidligere skissert en verst tenkelig skrekkscenario hvor 1,2 millioner nordmenn kan bli smittet og opptil 13.000 kan dø.

Se intervju med Joe Biden hvor han uttaler seg om svineinfluensaen.

HTML EMBED

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.