Siden januar 2020 har erklæringen gitt midler til koronatesting og -vaksinering og andre krisetiltak som ble innført i forsøk på å få verdens største økonomi helskinnet ut fra koronapandemien.
Biden-administrasjonen påpeker at den selv om USA formelt legger pandemien bak seg, jobber med en neste generasjon vaksiner og andre tiltak mot fremtidige varianter av viruset gjennom prosjektet Nextgen.
– Prosjekt Nextgen vil framskynde og strømlinjeforme den hurtige utviklingen av en neste generasjon vaksiner og behandlinger gjennom offentlig og private samarbeid, sier en høytstående tjenesteperson i administrasjonen til AFP.
Det er satt av et fond på minst 5 milliarder dollar, knappe 53 milliarder kroner, for å bidra til vitenskapelige framskritt og «ligge i forkant av det hurtigutviklende viruset som forårsaker covid-19», sier tjenestepersonen videre.
Det er mer uklart hvordan slutten på kriseerklæringen vil påvirke den amerikanske innvandringspolitikken. I flere år har en regel kjent som Title 42, blitt brukt til å innføre strenge restriksjoner på mottak av udokumenterte migranter.
Den ligger ifølge Det hvite hus nå an til å løpe ut 11. mai. Da kan administrasjonen måtte se på nye løsninger om den vil unngå en politisk ømfintlig migrasjonsbølge.
(©NTB)