Gå til sidens hovedinnhold

Biden: USA vil gi bort 500 millioner vaksinedoser

USA skal kjøpe 500 millioner doser av Pfizer/Biontechs koronavaksine og donere dem til fattige land. President Joe Biden ber andre rike land følge etter.

Vaksinene skal etter planen bli sendt fra USA til mottakerlandene i august.

– Det er ingen betingelser knyttet til dette, sa Biden da han kom med kunngjøringen etter sitt møte med den britiske statsministeren Boris Johnson torsdag. Han kalte det et historisk steg.

Biden sa at USA har en forpliktelse til å tilby en hjelpende hånd til land som har bruk for det, og at det dreier seg om å redde liv.

– Den økonomiske gjenreisingen globalt kommer ikke til å skje dersom ikke pandemien kommer under kontroll, la han til

Og han oppfordret lederne for de andre G7-landene til å følge etter USAs eksempel. Lederne for verdens rikeste land møtes til toppmøte fredag.

Covax

Dosene skal fordeles gjennom det FN-støttede Covax-samarbeidet til 92 lav- og mellominntektsland og Den afrikanske union (AU). 200 millioner doser skal være utdelt i løpet av året, resten fordeles innen juni 2022.

Ifølge avisen The New York Times ' kilder har USA inngått en avtale med Pfizer som innebærer at vaksinene kjøpes til kostpris.

USA har vært under økende press for å vise hvordan landet akter å dele vaksiner med verden. Skjevfordelingen av vaksiner blir stadig tydeligere, og etterspørselen faller i USA. 64 prosent av den voksne befolkningen i landet har fått minst én dose.

Biden-administrasjonen har tidligere lovet å gi bort minst 80 millioner vaksinedoser innen utgangen av juni.

3,7 millioner dødsfall

I forrige uke opplyste Det hvite hus at Covax vil få 19 millioner av disse dosene, mens USA på egen hånd vil fordele 6 millioner doser til utvalgte land i Latin-Amerika, Karibia, Asia og Afrika.

Globalt er det bekreftet over 3,7 millioner koronarelaterte dødsfall. Over 174 millioner mennesker har fått påvist smitte, men mørketallene antas å være store.

(©NTB)