RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Biene overlevde dinosaurene

Biene viste seg å være mer levedyktige enn dinosaurene da den kalde mørketida satte inn for 65 millioner år siden.

Vitenskapen har overbevist oss om at en asteroide kolliderte med jorden, virvlet opp støv og stengte for sola. Resultatet var en finbulvinter så ekstrem at blant annet dinosaurene bukket under. Det skjedde for 65 millioner år siden - mellom to geologiske perioder - kritt og tertiær.

Ikke så kaldt likevel?
Men hvorfor overlevde biene? spør forskerne nå. De er jo også følsomme for temperatursvingninger. Kanskje var det ikke så kaldt likevel?

Funn av bier fra denne tida viser nemlig at ur-bien er slående lik de som gir oss honning i dag, skriver BBC News. Det siste fra dette forskningsfeltet ble presentert på en konferanse i USA nylig.

Følsomme bier
- Jeg laget en liste over alle arter som overlevde katastrofen for 65 millioner år siden, og valgte blant de som hadde ganske stramme krav til omgivelsene for å overleve, sier Jacqueline Kozisek fra University of New Orleans til BBC ifølge Forskning.no.

Den moderne utgaven av bien fungerer best mellom 31 og 34 grader Celsius. Denne temperaturen er også best for deres matkilde, nemlig nektarrike blomsterplanter.

Noe som ikke stemmer
Kozisek påstand er at de temperaturfølsomme biene ikke ville overleve en kuldeperiode om temperaturen falt mer enn to til syv grader.

Denne teorien kolliderer med teorien om at dinosaurene ble utryddet etter et asteroidenedslag som førte til et temperaturfall på mellom 7 og 12 grader.

- Jeg forsøker ikke å si at asteroiden ikke traff jorden, jeg sier bare at effekten kanskje var noe mindre enn man tror, sier Kozisek ifølge BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere