*Nettavisen* Nyheter.

Bil med stemmesedler sprengt i lufta i Afghanistan

Valgfunksjonærer telte stemmer i et valglokale i Herat-provinsen mens representanter for kandidatene ser at det går riktig for seg. Foto: Omar Sobhani (Reuters / NTB Scanpix)

Slik forsøker grupper å påvirke valget.

06.04.14 17:54

Kabul (NTB-DPA-AFP): Stemmeurnene fra Afghanistans 34 provinser var søndag på vei til hovedstaden Kabul og valgkommisjonen for telling. En bil med stemmeurner fra fire valglokaler ble sprengt i lufta i provinsen Kunduz.

– Den foreløpige tellingen av stemmer begynte i valglokalene lørdag, sier Mohammad Noor, talsmann for den sentrale valgkommisjonen.

– Den andre tellingen begynner i dag. Vi skal telle de stemmesedlene vi får fra nærliggende valglokaler, og vi fortsetter å telle etter hvert som de andre kommer, forklarer han.

Rundt 7 millioner velgere skal ha avgitt stemme ved lørdagens valg. Det gir en valgdeltakelse på om lag 58 prosent.

Tre drept i bombeangrep

Taliban gjennomførte en rekke mindre angrep på valgdagen, men volden var langt mindre omfattende enn fryktet.

Frykten er imidlertid stor for at transporter nå skal bli utsatt for angrep, og søndag fant det første angrepet av denne typen sted.

To valgfunksjonærer og en politimann ble drept da en veibombe eksploderte i Khanabad i provinsen Kunduz nord i landet, opplyser afghansk politi ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Bilen som ble rammet, hadde med seg stemmesedler fra fire valglokaler. Alt brant opp, sier Amza Ahmadzai i valgmyndighetene i Kunduz.

Frykt for fusk

Stemmeboksene fraktes fra landsbyene til provinshovedstadene og deretter til Kabul, uten noen form for telling underveis. Overføringen fra fjerntliggende og til dels vanskelig tilgjengelige områder gjør at bruk av esler og muldyr er mer effektivt enn biler.

– Det vil ta litt tid, opptil en uke, å få inn stemmesedlene fra de fjerneste områdene der det ikke er veier og stiene er dekket av snø, sier Noor.

Flere av kandidatene uttrykte søndag frykt for valgfusk etter at millioner av afghanere trosset Talibans voldstrusler og gikk til stemmeurnene for å velge landets neste president.

En av kandidatene, Zalmai Rassoul, sa til journalister at han har levert en klage til valgklagekommisjonen ECC, men ville ikke gi detaljer om klagen. Han lovet å respektere ECCs avgjørelse.

– Falske stemmesedler

Ashraf Ghani, tidligere økonom i Verdensbanken og én av favorittene i presidentvalget, kom med lignende synspunkter.

– Det er meldinger om alvorlig valgfusk flere steder, men alt er dokumentert og vil bli overlevert ECC til etterforskning, sa Ghani.

Ghanis fremste rival i valget, Abdullah Abdullah, sa lørdag at hans parti hadde mottatt flere klager.

– I noen områder ble våre observatører forhindret fra å være til stede på grunn av press fra myndighetene. Vi har hørt at valgurnene er blitt fylt opp med falske sedler. Det er slike eksempler på fusk vi har sett, sa Abdullah.

– Titusener, kanskje hundretusener, ble dessuten fratatt muligheten til å stemme fordi det manglet stemmesedler, tilføyde han.

Søndag hadde valgklagekommisjonen mottatt 1.269 klager, men bare 162 av disse inneholdt konkrete beviser, ifølge talsmann Nadir Mohseni.

Ros

Afghanistans president Hamid Karzai gratulerte lørdag afghanerne med å ha «bevist for verden» at landet er et ekte demokrati.

– I regn, kulde, til og med under trusler om terror, har våre afghanske brødre og søstre deltatt i valget. Gratulerer til oss alle, sa han.

Også internasjonalt har det vanket ros til afghanske velgere som trosset dårlig vær og alvorlige trusler fra Taliban. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.