RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bildene som gjør britene rasende

Sist oppdatert:
Se de omstridte Maddie-maleriene eksklusivt i Nettavisen.

Den spanske kunstneren Enrique Marty (38) har en utstilling på galleri Llucià Homs i Barcelona hvor han stiller ut fem malerier med den forsvunne jenta Madeleine McCann (4).

Marty har blitt beskrevet som en ubarmhjertig kunstner i flere britiske aviser, og Nettavisen har fått eksklusiv tilgang til bildene av maleriene.

De fem oljemaleriene av Madeleine er priset til 46.000 kroner per stykk, men kunstneren avviser at motivet er lettjente penger.

Privatlivets fred
- Det dreier seg om et stort prosjekt med 84 bilder hvor fem av dem er av Madeleine. Motivene er tatt fra Internett og familiebilder, og jeg forsøker å reflektere over tapet av privatlivets fred. Jeg har til og med stjålet motiver fra familiealbum til venner, sier han til Nettavisen.

Marty forteller at han har hentet mange motiver fra Internett, og at det er helt tilfeldig at han endte opp med å portrettere Madeleine.

- Jeg begynte med å taste inn mitt eget navn på Google, og etter en time dukket Madeleine opp. Da jeg kom over bildene med Madeleine, syntes jeg det var virkelig gode bilder, og bestemte meg for å bruke henne i kunsten min, sier han.

- Poenget mitt er at Internett har sørget for at bilder ikke lenger er private, legger han til.

Motbydelig
Men maleriene har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia, og Kate og Gerry McCann er svært kritisk til maleriene.

- Dette virker som nok et motbydelig forsøk på å tjene penger på andres elendighet, sier talsmann for McCann-familien Clarence Mitchell til The Sun.

Men Marty avviser disse beskyldingene.

- Dette er ikke sant. Det er merkelig at han reagerer på denne måten fordi det er masse penger i Madeleine-saken. The Sun selger blant annet masse aviser på grunn av denne saken, så det er hyklersk - spesielt når det gjelder The Sun - å kalle meg for ubarmhjertig, sier han.

Egen teori
Men til tross for kunstnerisk frihet er ikke Marty fritatt fra å ha sin egen teori om hva som har hendt den lille jenta.

- Jeg har min egen teori, og den finnes i maleriene. Jeg vil bare vise det frem visuelt og håper at han eller hun som ser på maleriene vil danne sitt eget inntrykk av hva som har skjedd, sier han.

Ifølge Marty er det flere potensielle kjøpere som har vist interesse for maleriene, og galleriet har stor tro på at de vil bli solgt.

- Kommer du til å male flere malerier med Madeleine?

- Det er fult mulig jeg vil fortsette med det. Ja, jeg vil nok det, sier Marty.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere