Bildene vi husker fra 2015

8. SEPTEMBER: En flyktende mann og et barn på vei bort fra en politisperring faller etter at kamerakvinnen Petra Laszlo strekker ut et bein i landsbyen Roszke i Ungarn. En video av hendelsen satte sinnene i kok og førte til at kvinnen rykket ut og beklaget.

8. SEPTEMBER: En flyktende mann og et barn på vei bort fra en politisperring faller etter at kamerakvinnen Petra Laszlo strekker ut et bein i landsbyen Roszke i Ungarn. En video av hendelsen satte sinnene i kok og førte til at kvinnen rykket ut og beklaget. Foto: Marko Djurica (Reuters)

Hvilke bilder og begivenheter husker du best fra 2015?

30.12.15 16:07

Terroraksjoner, jordskjelv, fallende oljepris og den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig satte sitt preg på 2015.

Januar:

* 3.-7. januar: Over 2.000 mennesker blir drept da islamistgruppa Boko Haram angriper byen Baga i Nigeria.

* 7. januar: FN godtar Palestinas søknad om å bli tilsluttet Den internasjonale straffedomstolen. Det åpner for at Palestina kan trekke israelere for domstolen for blant annet krigsforbrytelser.

* 7. – 9. januar: Til sammen 17 mennesker blir drept i terrorangrepene mot satireblandet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris. Også de tre gjerningsmennene blir drept.

* 25. januar. Venstrepartiet Syriza vinner valget i Hellas og Alexis Tsipras blir ny statsminister.

Klikk på bildet for å forstørre.

14. JANUAR: Satiremagasinet Charlie Hebdos utgave 14. januar, utgitt kort tid etter terrorangrepet.

Februar:

* 3. februar: Ekstremistgruppa IS offentliggjør en video som viser drapet på en jordansk jagerflyger. Uken før blir det også kjent at IS har drept to japanske gisler.

* 6. februar: Den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen oppløser nasjonalforsamlingen i Jemen og tar makten over store deler av landet. I slutten av mars innleder en saudiledet koalisjon luftangrep mot militsen.

* 12. februar: Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike blir enige om en freds- og våpenhvileavtale for Øst-Ukraina. Avtalen er en forlengelse av Minsk-avtalen fra 2014, men våpenhvilen blir brutt mange ganger i løpet av året.

* 14.-15. februar: To mennesker blir drept i terrorangrepet mot et kultursenter og en synagoge i København. Gjerningsmannen blir til slutt drept av politiet.

* 22. februar: Filmen «The Imitation Game», regissert av norske Morten Tyldum, vinner Oscar for beste tilrettelagte manus.

* 27. februar: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov blir drept på åpen gate i Moskva.

Klikk på bildet for å forstørre.

2. SEPTEMBER: Bildet av den syriske treåringen Alan Kurdi som ligger druknet på en strand i Tyrkia, vekker sterke følelser verden over. Her bæres den druknede gutten bort av en tyrkisk politimann. Foto: Nilufer Demir (Afp)

Klikk på bildet for å forstørre.

3. SEPTEMBER: Tima Kurdi (til høyre), tanten til den tre år gamle syriske gutten Alan Kurdi som ble fotografert liggende død på stranden og ble et symbol på flyktningetragedien i Middelhavet, får her trøst av en venn i sitt hjem i British Colombia 3. september. Alani, hans eldre bror Ghalib og moren Rehan mistet alle livet i sitt forsøk på å nå Europa. Tima Kurdi hadde advart sin søster mot reisen. Foto: Darryl Dyck (The Canadian Press)

Mars:

* 2. mars: FN opplyser at over 6.000 mennesker er drept i Øst-Ukraina etter ett år med borgerkrig.

* 5. mars: IS raserer den assyriske oldtidsbyen Nimrud i Irak. Et stort antall kulturminner, mange av dem flere tusen år gamle, blir ødelagt. To dager senere blir en annen oldtidsby, Hatra, ødelagt.

* 17. mars: Benjamin Netanyahus parti Likud blir det største partiet i valget i Israel. Likud inngår en koalisjonsavtale med fire små konservative og ortodokse partier.

* 18. mars: 22 mennesker, de fleste utenlandske turister, blir drept i en terroraksjon mot nasjonalmuseet i Tunisia.

* 24. mars: Alle de 150 personene om bord mister livet da annenflyger Andreas Lubitz med vilje styrter et passasjerfly fra Germanwings i en fjellside i de franske Alpene.

Klikk på bildet for å forstørre.

30. NOVEMBER: Bare døra og karmen står igjen av dette huset i sherpalandsbyen  Khumjung i Solukhumbu- distriktet som ble rammet av jordskjelvet. Foto: Navesh Chitrakar (Reuters)

April:

* 2. april: Nærmere 150 mennesker blir drept i et terrorangrep mot et høyskole i Garissa i Kenya. Islamistgruppa al-Shabaab sier den står bak.

* 12. april: President Barack Obama og hans cubanske motpart Raul Castro møtes til de første direkte samtalene som de to landenes ledere har hatt på over 50 år. I juli gjenopptar de to landene diplomatiske forbindelser.

* 12. april: Hillary Clinton kunngjør at hun vil forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2016.

* 17. april: Den norske frilansjournalisten Raymond Lidal blir løslatt etter å ha sittet fengslet i Jemen i nesten tre uker, anklaget for spionasje.

*19. april: Minst 800 båtflyktninger drukner da båten de er om bord i, synker i Middelhavet.

* 19. april: Centerpartiet vinner valget i Finland og danner koalisjonsregjering med det EU- og innvandringsskeptiske partiet Sannfinländerna.

* 25. april: Minst 8.900 mennesker mister livet i et kraftig jordskjelv i Nepal.

Klikk på bildet for å forstørre.

25. APRIL: Demonstranter knuser en vindusrute på en politibil under opptøyer i Baltimore der Freddie Gray ble skutt og drept av politiet 12. april.

Mai:

* 1. mai: Seks politifolk blir siktet for drap etter at en 25-årig afroamerikansk mann dør i politiets varetekt i Baltimore i USA. Dødsfallet utløser omfattende opptøyer i byen.

* 2. mai: Storbritannias prins William og hertuginne Kate får sitt andre barn. Den lille prinsessen får navnet Charlotte Elizabeth Diana.

* 4. mai: Jean-Marie Le Pen, grunnlegger av det franske innvandringskritiske partiet Nasjonal front, blir ekskludert fra partiet, som nå ledes av hans datter Marine Le Pen.

* 7. mai: Det konservative partiet vinner valget i Storbritannia med solid margin, og David Cameron fortsetter som statsminister.

* 8. mai: Norges ambassadør til Pakistan, Leif H. Larsen, er blant de omkomne da et helikopter styrter nord i landet.

* 11.-12. mai: Maleriet «Les Femmes d'Alger» av Pablo Picasso og skulpturen «L'homme au doigt» av Alberto Giacometti setter ny prisrekord når de selges på auksjon for henholdsvis 1,6 milliarder og 1,2 milliarder kroner hos Christie's i New York.

* 13. mai: En general forsøker å begå statskupp i Burundi, men mislykkes. Volden og uroen i landet øker likevel i månedene som kommer, og ved utgangen av året er flere hundre mennesker drept.

* 27. mai: 13 framstående FIFA-medlemmer pågripes av amerikanske myndigheter og siktes for korrupsjon. Seks dager senere kunngjør FIFA-president Sepp Blatter at han trekker seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

16. JUNI: Milliardæren Donald Trump kunngjør at han vil forsøke å bli Republikanernes presidentkandidat i valget neste år. Bildet er tatt på et valgkamparrangement 28. desember. Foto: Brian Snyder (Reuters)


Juni:

* 13. juni: Sveriges prins Carl Philip gifter seg med Sofia Hellqvist.

* 16. juni: Milliardæren Donald Trump kunngjør at han vil forsøke å bli Republikanernes presidentkandidat i valget neste år. Han tar raskt ledelsen på meningsmålingene.

* 17. juni: Ni mennesker blir drept da en 21 år gammel mann åpner ild i en afroamerikansk kirke i Charleston i South Carolina.

* 18. juni: Den konservative blokken vinner valget i Danmark, og Lars Løkke Rasmussen fra Venstre overtar som statsminister. Innvandringsskeptiske Dansk Folkeparti blir det største partiet i blokken, men nekter å bli med i regjeringen.

* 25.-26. juni: IS tar på seg ansvar for flere store terrorangrep under den muslimske fastemåneden ramadan. I løpet av to dager blir over 220 mennesker drept i Kobani i Syria, 40 mennesker, de fleste utenlandske turister, blir drept i badebyen Sousse i Tunisia, mens 230 blir drept i et selvmordsangrep i en moské i Kuwait.

Klikk på bildet for å forstørre.

18. OKTOBER: Brannmenn forsøker å få kontroll på flammene på Furulid skole i Kungsbacka utenfor Göteborg 18. oktober, en skole som var under ombygging for å huse asylsøkere.  Sverige opplevde en rekke branner i mottak eller bygninger som skulle omgjøres til mottak. Politiet mener flere av brannene er påsatt. Foto: Bjørn Larsson Rosvall (AFP)

Klikk på bildet for å forstørre.

11. AUGUST: Flyktningekrisen og de mange migrantene som har tatt seg over Middelhavet har preget nyhetsbildet i 2015. Bildet er tatt 11. august og viser båtflyktninger i drift på Egeerhavet utenfor Tyrkia og Hellas. Foto: Yannis Behrakis (Reuters)

Juli:

* 1. juli: Hellas lar være å betale et låneavdrag på 13 milliarder kroner til Det internasjonale pengefondet (IMF). Like etter sier grekerne i en folkeavstemning nei til kreditorenes forslag til reformer.

* 8. juli: Representanter fra Taliban og fra den afghanske regjeringen møtes for første gang til offisielle fredssamtaler i Afghanistan.

* 14. juli: Iran og seks av verdens stormakter blir enige om en ny avtale om Irans atomprogram. Avtalen innebærer at noen av sanksjonene mot landet fjernes i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* 14. juli: NASA-romsonden New Horizons flyr forbi dvergplaneten Pluto etter en ni år lang ferd. Aldri før har et romfartøy vært så langt fra Jorden.

Klikk på bildet for å forstørre.

31. AUGUST: To satelittbilder fra Unitar-Unosat viser Bel-tempelet i den gamle byen Palmyra før og etter ødeleggelsene. Foto: (AFP)

August:

* 10. august: En eritreisk asylsøker dreper to tilfeldige forbipasserende med kniv på et IKEA-varehus i Västerås i Sverige.

* 13. august: 173 mennesker mister livet i flere voldsomme eksplosjoner i kjemikalielagre i den kinesiske havnebyen Tianjin.

* 17. august: 22 mennesker blir drept og over 100 såret da en bombe eksploderer i Thailands hovedstad Bangkok.

* 22. august: Tusenvis av flyktninger og migranter presser seg gjennom grensen mellom Hellas og Makedonia etter å ha stått fast der i flere dager. Europa får for alvor øynene opp for at en ny flyktningkrise pågår.

* 24. august: IS sprenger det 2.000 år gamle Bel-tempel og andre oldtidsminner i oldtidsbyen Palmyra i Syria.

* 30. august: En våpenhvile som skal få slutt på borgerkrigen i Sør-Sudan, trer i kraft. Men våpenhvilen blir brutt allerede samme dag, og den blodige konflikten fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

17. AUGUST: Det norske skipet Siem Pilot i havn i Catania 17. august etter å ha vært på nok en redningsaksjon i Middelhavet.

September:

* 2. september: Bildet av den syriske treåringen Alan Kurdi som ligger druknet på en strand i Tyrkia, vekker sterke følelser verden over.

* 8. september: En video av en ungarsk kamerakvinne som sparker bein på den syriske flyktningen Osama Abdel-Muhsen Alghadab og hans sju år gamle sønn Zaid begynner å sirkulere på nettet og setter sinnene i kok. Det ender med at László Petra beklager i et åpent brev i avisa Magyar Nemzet.

* 12. september: Jeremy Corbyn velges som ny leder av det britiske Labour-partiet.

* 20. september: Venstrepartiet Syriza får fornyet tillit i nyvalget i Hellas.

* 21. september: Kursene på Volkswagen-aksjer stuper etter avsløringer om at den tyske bilprodusenten har manipulert utslippsdata på millioner av biler. Utover høsten vokser skandalen i omfang.

* 22. september: Et flertall av EU-landene stemmer for å fordele 120.000 flyktninger og migranter som har kommet til Europa, men mange østeuropeiske land er imot. Utover høsten innfører flere land grensekontroller og bygger grensegjerder, og frykten øker for at Schengen-samarbeidet vil kollapse.

* 22. september: Norske Kjartan Sekkingstad blir bortført av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene.

* 24. september: Over 2.400 mennesker blir trampet i hjel da det oppstår panikk under pilegrimsferden hajj i Mina i Saudi-Arabia.

* 30. september: Russland begynner å bombe mål i Syria. Mens Moskva hevder å angripe IS-mål, hevder syriske aktivister, Vesten og Tyrkia at russerne bare bomber opprørsgrupper som kjemper mot Assad-regimet.

Klikk på bildet for å forstørre.

28. OKTOBER: Lavin Eskandar, elevassistenten som ble ett av offrene under skolemassakren i Trollhättan ble begravet på Håjums gravplass 28. oktober. Foto: Adam Ihse (TT/NTB Scanpix)

Oktober:

* 3. oktober: Minst 42 mennesker blir drept da amerikanske styrker bomber et sykehus som drives av Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

* 10. oktober: 102 mennesker blir drept da to bomber eksploderer under en fredsdemonstrasjon i Tyrkias hovedstad Ankara.

* 13. oktober: Flere mennesker blir drept på det som omtales som «vredens dag» i

Israel, Øst-Jerusalem og på Vestbredden. I løpet av høsten blir over 100 palestinere og 20 israelere drept i den nye voldsbølgen.

* 22. oktober: En lærerassistent og en elev blir drept da en 21-åring går til angrep med sverd på en skole i Trollhättan i Sverige. Gjerningsmannen dør etter å ha blitt skutt av politiet. I desember dør et tredje offer av skadene.

* 29. oktober: Svenske myndigheter fjerner offentlige registre over asylmottak etter en rekke branner i mottak eller bygninger som skulle omgjøres til mottak. Politiet mener flere av brannene er påsatt.

* 29. oktober: Kina opphever ettbarnspolitikken som ble innført i 1978. Kinesiske par kan nå få to barn dersom de ønsker det.

* 31. oktober: Alle de 224 menneskene om bord mister livet da et russisk passasjerfly styrter på Sinai-halvøya i Egypt. Russiske myndigheter konkluderer med at en bombe eksploderte om bord. IS tar på seg ansvaret.

Klikk på bildet for å forstørre.

13. NOVEMBER: 44 mennesker, deriblant den norske statsborgeren Bilal Hammoud, blir drept i to selvmordsangrep i Libanons hovedstad Beirut. IS tar på seg ansvaret for angrepet. På bildet undersøker rettsmedisinere åstedet. Foto: Aziz Taher (Reuters)

November:

* 1. november: Regjeringspartiet AKP vinner parlamentsvalget i Tyrkia.

* 8. november: Opposisjonspartiet NLD, partiet til Aung San Suu Kyi, vinner parlamentsvalget i Myanmar.

* 11. november: Sverige innfører grensekontroll. To uker senere kunngjør statsminister Stefan Löfven ytterligere innstramninger i asylpolitikken etter at over 80.000 migranter og flyktninger har kommet til landet i løpet av høsten.

* 12. november: 44 mennesker, deriblant den norske statsborgeren Bilal Hammoud, blir drept i to selvmordsangrep i Libanons hovedstad Beirut. IS tar på seg ansvaret for angrepet.

* 13. november: 130 mennesker blir drept da minst ni gjerningsmenn går til angrep på seks forskjellige steder i Paris. Åtte av gjerningsmennene blir drept eller sprenger seg i luften mens en antatt niende gjerningsmann fortsatt er på frifot. Ekstremistgruppen IS hevder den står bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

13. NOVEMBER: En skadet mann blir båret bort etter terrorangrepet i Paris. Foto: Christian Hartmann (Reuters)

* 18. november: IS offentliggjør bilder som viser drapet på nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Han ble tatt som gissel av IS i Syria i januar.

* 20. november: 19 mennesker blir drept da islamister angriper et hotell i Malis hovedstad Bamako.

* 24. november: Et russisk jagerfly blir skutt ned i tyrkisk luftrom ved grensen til Syria. Hendelsen fører til at forholdet mellom Russland og Tyrkia blir svært spent.

Klikk på bildet for å forstørre.

12. DESEMBER: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) jubler sammen med Norges forhandlingsleder Aslak Brun like etter at en ny global klimaavtale er vedtatt under FNs klimakonferanse COP21 i Paris. Foto: Jo Randen (Klima- og miljødepartementet)

Desember:

* 2. desember: 14 mennesker blir drept da et muslimsk, radikalisert ektepar åpner ild på et kontor i San Bernardino i California. Gjerningspersonene blir senere drept av politiet. FBI etterforsker saken som en terrorhandling.

* 6. desember: Det norske skipet Siem Pilot har reddet over 10.000 migranter i Middelhavet siden redningsoppdraget startet i juni, melder Kripos.

* 12. desember: En ny internasjonal klimaavtale blir vedtatt på klimatoppmøtet i Paris. Målet er å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader.

* 14. desember: Prisen på nordsjøolje faller til 36 dollar fatet, det laveste nivået på sju år. Fallende oljepriser preget verdensøkonomien gjennom hele 2015.

* 18. desember: Antall flyktninger og migranter som har tatt seg til Europa vil overstige 1 million innen utgangen av året, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

* 18. desember: FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjon som støtter våpenhvile i Syria og fredssamtaler mellom regjeringen og opposisjonsgrupper, som etter planen skal starte i januar.

* 25. desember: Zahran Alloush, lederen for den mektigste syriske opprørshæren i Damaskus-området, Jaysh al-Islam, blir drept i et luftangrep i utkanten av Syrias hovedstad.

* 27. desember: Irakiske styrker erklærer seier over IS i byen Ramadi. Det er den andre store byen den irakiske regjeringen klarer å ta tilbake fra IS, etter Tikrit nord i landet i april.

* 28. desember: Ekstrem nedbør har ført til at julen regnet bort flere steder rundt om i verden, både i Storbritannia, Danmark, USA og i Sør-Amerika. Minst 43 mennesker har mistet livet i uværet i USA siden 23. desember, nesten 150.000 er evakuert fra flom i flere søramerikanske land, og i Nord-England ligger hus og gater under vann. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.