RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bilder av døende på røykpakka

Sist oppdatert:
EU-kommisjonen vil ta i bruk langt sterkere virkemidler for å forklare røykere at halvparten av dem kommer til å dø av sigarettene.

Nå vil kommisjonen å la døende kreftpasienter få pryde røykpakkkene, skriver kommisjonen i en pressemelding.

Dagens advarsler om at røyking dreper har ikke hatt den ønskede virkningen. Bilder av ødelagte røykelunger og døende mennesker blir neste skritt EU tar i kampen mot tobakken.

- Vi må finne nye og oppfinnsomme veier for å illustrere den sjokkerende sannheten – at halvparten av alle røykere dør av denne uvanen, sier EUs kommisjonær for helse, David Byrne i en pressemelding kommisjonen har sendt ut.

Kanadisk kampanje
Kommisjonen skal ha blitt inspirert av en kanadisk kampanje, der bilder av kreftpasienter i respirator, råtne tenner og svarte lunger var avbildet på sigarettpakkene.

Ifølge Jyllandsposten vil det bli opp til det enkelte land om de vil innføre bildene på sigarettpakkene.

Går lengre
I juni i fjor bestemte Stortinget at alle røykpakker skal ha advarsler over 40 prosent av pakken. Lovendringen kom etter et tilsvarende EU-direktiv, og nå vil EU altså gå enda lenger.

Norske myndigheter avventer EUs behandling av saken, men her til lands kreves det kun en forskriftsendring før skremselsbildene kan bli å se på norske røykpakker.

Årlig dør rundt 7500 mennesker i Norge av sykdommer som skyldes røyking. En tredel av alle kreftdødsfall er røykerelatert, ifølge Sosial- og helsedirektoratet.

Dansk støtte

Danske myndigheter har ennå ikke tatt stilling til forslaget, men det er trolig flertall i det danske Folketinget for et slikt tiltak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere