RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bill Gates’ store visjoner

Sist oppdatert:
Fremtiden blir så høyteknologisk at du ikke vil tro det, hvis vi skal tro Bill Gates.

LAS VEGAS (Nettavisen): Bill Gates er en av vår tids største teknologiikoner, og holdt for 10. gang tale på CES natt til mandag.

Det var en strålende Gates vi fikk se på scenen med stor selvironi, og ikke minst et par nyheter på lager.

Gates nest siste tale
- Jeg kommer tilbake til neste år som jeg alltid har gjort, men året etter er jeg ikke så sikker på om jeg kommer til å bli invitert. Da kommer jeg i så fall til å snakke langt mer om smittsomme sykdommer, åpnet Gates sin tale med.

Teknologiguruen skal som kjent troppe ned som styreleder i Microsoft, og begynne med veldedighetsarbeid på heltid. Men talen på CES handlet først og fremst om fremtiden.

Microsoft vil gi deg TV
Dagens store nyhet er det som blir kalt Microsoft TV, som er en IPTV-løsning utviklet av Microsoft. Teknologien selges til de store internettleverandørene slik at de får en bedre plattform å levere IPTV på enn det de har i dag.

Den største fordelen med Microsofts løsning er først og fremst at den er langt raskere enn IP-løsningene vi ser i dag fra for eksempel Lyse. Det er et velkjent problem med dagens løsninger at det å bytte kanaler kan ta 3-5 sekunder, noe som gjør det å zappe til en ganske slitsom opplevelse. Med Microsofts løsning går det omtrent like raskt som på en standard digital mottaker for parabol eller kabel.

Xbox blir tv-mottaker
Brukergrensesnittet på tjenesten er også langt bedre enn de fleste tjenestene vi kjenner i dag, med noen ganske store likheter til Media Center.

Det som likevel får tjenesten til å stå frem er at den kan benytte Microsofts konsoll Xbox 360 som mottaker. Hvis tjenesten kommer til Norge vil du altså kunne motta digital-tv med din Xbox 360. Dette gjør konsollen til noe langt mer enn bare en spillkonsoll, og vil trolig også skape bryderiet for NRKs lisensavdeling.

Fokus er nå på Vista
Ellers er det ikke overraskende at Gates brukte en god del tid på Windows Vista, som har offisiell lansering for forbrukermarkedet 30. januar.

- Windows Vista har vært en enorm investering for oss - og hvorfor er det slik? Fordi det er det klart mest brukte programmet i verden, fortalte Gates.

Microsoft benyttet anledningen til å komme med en liten nylansering for Vista, nemlig at den integrerte søkefunksjonaliteten i operativsystemet også kan fungere på tvers av datamaskiner som står i det samme nettverket. Har du flere pc-er hjemme, kan den raske søkefunksjonen finne filer på stue-pc-en din mens du sitter og jobber på kontoret – hvis du setter den opp til å fungere slik.

Funksjonen er ikke helt ulik Googles Desktop Search som også lar deg søke på alle dine datamaskiner samtidig.

Enda en Windows-versjon kommer
Denne funksjonslanseringen vil trolig stå sentralt med en annen nyhet Microsoft lanserte i natt: Selskapet lanserer nemlig enda en ny Windows-versjon, som har fått navnet Windows Home Server.

Dette er et spesielt operativsystem som er utviklet for datamaskinen du har stående i kjelleren som filserver og backup-løsning. Operativsystemet er svært automatisert, og har blant annet spesialiserte rutiner for backup av alle enhetene dine i hjemmenettverket. Og ikke minst er det bygget opp slik at du skal kunne ha tilgang til filene dine med alle typer enheter, som Xbox 360, pc-ene dine, mobiltelefoner, mp3-spillere eller lignende.

Home Server er også med på å forkaste den harddiskoppbyggingen vi er kjent med fra Windows i dag. Hvis du har en datamaskin med Home Server, og ønsker å utvide den maskinen med mer lagringsplass, kan du naturligvis enkelt sette inn en ny harddisk. Det som skjer da er at Windows automatisk konfigurerer den harddisken som en virtuell utvidelse av de allerede eksisterende harddiskene dine. Dermed vil du ikke sitte med harddisk C, D, E, F og så videre.

Styr bilen med stemmen
Gates annonserte også en spesialavtale med bilprodusenten Ford, der de to selskapene har jobbet med utviklingen av et sømløst talestyrt styringssystem for biler. Blant annet vil man nå på 12 nye Ford-modeller få en løsning der alle Bluetooth-baserte mobiltelefoner automatisk blir gjenkjent og koblet opp mot bilens handsfree-system når du kommer inn i bilen – også hvis du snakker i telefonen når du går inn i bilen.

Systemet gjør det også mulig å «skrive» SMS-meldinger med tale, og ikke minst blir SMS-meldinger lest opp for deg hvis du skulle få en melding når du kjører.

Dingser skal kommunisere
I det hele tatt er det å få allerede eksisterende produkter til å snakke sammen på en bedre måte blitt Microsofts store mål – eller det som Bill Gates kaller «connected experience».

- Vår ambisjon er at vi skal gi deg en «connected experience» 24 timer i døgnet – 7 dager i uka. Vi lurer likevel fortsatt litt på hvordan vi skal gjøre det mens du sover, kunne Gates fortelle under sin tale.

Store visjoner
Resten av talen brukte Gates på å fortelle om sine store visjoner om fremtiden. Han viste blant annet frem hvordan mobiltelefonen i fremtiden i stor grad vil være en slags veiviser når du er ute på gata. Står du på en busstopp kan du enkelt få oversikt over hvor lenge det er til din buss kommer, og kanskje få noen gode tilbud fra noen restauranter som er i nærheten av der du er.

Og skal vi tro Gates så kommer kanskje vegger, og i alle fall oppussing, til å være noe som tilhører fortiden. Under sin tale demonstrerte han hvordan et rom kunne bli tapetsert med skjermer som både kan brukes til spilling – og ikke minst tilpasse veggdekoren i forhold til hvem som er i rommet.

Vi ser det allerede for oss på gutterommet til tenåringen: Mens alle guttene er på besøk er veggene tapetsert av bilder av Pamela Anderson og Britney Spears – men hvis mormor kommer på besøk er det bare gamle familiebilder å se eller blomstrete mønstre.

Fremtiden kommer til å bli spennende – hvis den blir slik Bill Gates forestiller seg den.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere