*Nettavisen* Nyheter.

bin Laden - de unges helt

Foto: AFP/AP/Scanpix

- al-Qaidas ideologi rekrutterer lett unge palestinere på Gazastripa.

07.06.07 17:18

Dette sier flere palestinske journalister og analytikere til Nettavisen.

Hani Al-Masri er sjef for «Palestina Media, Research and Studies Center» i Nablus på Vestbredden. Han sier at lovløshet preger Gaza for øyeblikket.

- Det er store sikkerhetsproblemer og lovene fungerer ikke på Gazastripen. Ingenting er forbudt nå. Mange mennesker, særlig de unge, opplever fattigdom og arbeidsløshet på grunn av boikotten. Palestinske politikere, særlig Fatah og Hamas, har ikke noen plan som kan forbedre situasjonen. Også den israelske okkupasjonen med maktbruk gjøre situasjonen dårlig. al-Qaida som nettverk finnes ikke, men al-Qaidas ideologi får stadig større oppslutning blant unge palestinere i Gaza. Jeg frykter alt vil bli verre, sier Al-Masri til Nettavisen.

Bin laden bilder
Journalist Sameia Darwish fra Gaza sier at Gazastripen har blitt en god plattform for ekstremistiske islamske grupper.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er mange unge palestinere uten jobb. På gata kan de kjøpe DVD-er og CD-er med taler av al-Qaida-lederen Osama bin Laden og al-Qaida-aksjoner i Irak, for bare én dollar. Jeg var hjemme hos 19 år gamle Yaser. På veggen hadde han store bilder av bin laden og andre al-Qaida-ledere. Han hadde masse DVD-er av bin Ladens taler og angrepene i Irak og Afghanistan, som han hadde kjøpt på gata. Ingen hindrer folk å selge dette på gata, sier Darwish.

- Unge palestinere uten jobb og mye fritid blir fort imponerte over bin Ladens budskap om situasjonen mellom Vesten og Islam. I tillegg snakker han mye om Palestina og de israelske angrepene. De fleste tror på det han sier, sier Sameiene Darwish som er korrespondent for den arabiske avisen Elaph.

- Men nå har Norge overført 10 millioner dollar, Saudi-Arabia 50 millioner dollar og UAE 80 millioner dollar?

- Palestinerne har overlevd på bistand fra det internasjonale samfunnet hele tiden. De trenger rundt 140 millioner dollar hver måned for å betale lønn for det 165.000 palestinske offentlige ansatte. Boikotten har rammet folket og situasjon er ut av kontroll, sier Darwish.

Bin Laden snakker mye om palestina sier CIA. Se video

True kvinne journalister
I det sist har ekstreme grupper på Gazastripen angrepet og bombet flere Internett-kafeer og flere palestinske sivile institusjoner.

- Bare for noen dager siden truet slike grupper palestinske kvinnelige tv-journalister til å ha hijab når de leser nyheter. Det er merkelig at de ønsker å styre dette samfunnet i sted for å kjempe mot Israel. Slike grupper som «Islams hær» har tatt på seg ansvaret for kidnappingen av BBC-journalisten Alan Johnston. Gruppen krever at Storbritannia løslater flere muslimske fanger med al-Qaida-sympatier, sier Seif al-Din Shaheen som er korrespondent for Al-Arabiya i Gaza.

- Folk her er skuffet over 13 år med fredsforhandlinger uten at det har blitt fred. De har funnet ut at det internasjonale samfunnet kun har presset dem og ikke Israel. Palestinerne godtok veikartet, men vestlige land presset ikke Israel til å godta det. Ingen må bli overrasket at al-Qaida åpent sier at de har etablert seg i palestinske områder og har flere hundre medlemmer, sier Shaheen til Nettavisen.

Leser også:Al-Qaide kan være i palestina

Ny generasjoner
Shaheen tror at det internasjonale samfunnet må satse på de unge palestinske og israelske generasjonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg tror at nye generasjoner kan skape fred. Problemet er at det internasjonale samfunnet gir penger og støtte til eldre politikere i palestinske områder og også støtter Olmert regjeringen i Israel. De ikke satser nok på de unge fra begge side som ønsker fred, sier Shaheen.

Ny kamper
Minst en person er drept og15 skadet etter at det brøt ut nye kamper mellom Fatah og Hamas tilhengere på Gazastripen torsdag. Hamas bekrefter at det, men Hamas beskylder Mohammed Dahlan for å stå bak urolighetene på Gaza-stripen. Dahlan var tidligere palestinske sikkerhetsministeren og har en privat "hær" som ca 20 000 mann.

President Mahmoud Abbas utpekte i mars 2007 Mohammed Dahlan til leder av det ny-etablerte Palestinske Nasjonale Sikkerhetsrådet, som skal overse alle sikkerhetsoperasjoner i de palestinske områdene på vestbredden og Gaza-stripen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.