Gå til sidens hovedinnhold

- Bin Laden var forberedt på å flykte

Osama bin Laden skal ha hatt penger og telefonnumre sydd inn i klærne sine.

Osama bin Laden (54) hadde penger og to telefonnumre sydd inn i klærne som han bar da han ble skutt, noe som tyder på at han var forberedt på å flykte skjulestedet på kort varsel, opplyste en høytstående etterretningsoffiser under et hemmelig møte med amerikansk kongressmedlemmer tirsdag.

Det bekrefter tre personer, som deltok på møtet, overfor nettstedet Politico.

500 euro
En fjerde kilde skal ha fått samme informasjon fra annet hold.

Pengebeløpet var på 500 euro, som utgjør 3930 kroner i dagens kurs.

Det var CIA-direktør Leon Panetta som angivelig fortalte de amerikanske politikerne om funnene som var blitt gjort i bin Ladens klær.

Les også: - Dette er enken etter bin Laden
Les også: Datteren (12): - Bin Laden ble fanget i live

Forvarsel
Ett av kongressmedlemmene skal ha spurt CIA-direktøren om hvorfor bin Laden ikke hadde mer vakthold rundt skjulestedet.

- Bin Laden trodde at hans nettverk var sterkt nok til å gi ham et forvarsel før det ble gjennomført noe amerikansk angrep mot ham, skal CIA-direktøren ha svart, ifølge kilden til Politico.

Amerikanske myndigheter har opplyst at de ikke informerte Pakistan før de aksjonerte mot bin Ladens skjulested i Abbottabad søndag kveld.

Årsaken skal være at USA fryktet at bin Laden-sympatisører i den pakistanske etterretningstjenesten, ISI, skulle gi terrorlederen et forvarsel, og dermed gi ham muligheten til å flykte.

Les også: Bin Laden ble avslørt av én telefonsamtale
Les også: - Etiske vurderinger må tre til side

Frustrert over Pakistan
USA har gitt Pakistan milliardbeløp i økonomisk støtte etter at landet ble en alliert i krigen mot terror.

Men flere amerikanske politikere er frustrert over at pakistanske myndigheter ikke var klar over at bin Laden skjulte seg i garnisonsbyen Abbottabad i nærmere fem-seks år. Byen ligger en snau times kjøretur unna hovedstaden Islamabad.

Osama bin Laden skjulte seg i en villa bare et steinkast unna en militærleir i byen.

Dette har også skapt rykter om at deler av etterretningsapparatet i Pakistan har bevisst hjulpet bin Laden med å skjule seg i den pakistanske byen.

Noen kongressmedlemmer ønsker nå å revurdere den økonomiske støtten til Pakistan.

Kongressmedlem Ted Poe (Republikaner) har laget et utkast på et lovforslag som krever at Pakistan må bevise at de ikke kjente til bin Ladens skjulested, skriver Politico.

- Altfor viktig alliert til å avskjære
Kongressmedlem Dutch Ruppersberger (Demokrat) mener imidlertid at Pakistan er en altfor viktig alliert til å avskjære. Videre understreker han at USA har fått styrket sin innflytelse i forholdet til Pakistan etter bin Laden-aksjonen.

Dette begrunner Ruppersberger med at Pakistan stilles i et dårlig lys, fordi de enten har visst om skjulestedet og holdt informasjonen tilbake, eller fordi de ikke har hatt god nok etterretning til å vite at verdens mest ettersøkte person skjulte seg i en pakistansk garnisonsby.

Den pakistanske statsministeren Yousuf Raza Gilani mener imidlertid at hele verdens etterretningstjenester er skyld i at Pakistan mislyktes med å fange bin Laden.

- Etterretningstjenester i hele verden har sviktet, inkludert USA, sier statsminister Yousuf Raza Gilani, melder BBC.

Videre sier statsministeren at de er avhengig av støtte fra hele verden for å bekjempe terrorisme i Pakistan.

- Vi kjemper og betaler en høy pris. Den pakistanske regjeringen kjemper ikke bare for Pakistan, men kjemper for fred, velstand og framgang i hele verden, sier han til journalister under et besøk i Paris onsdag.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året