RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bin Ladens svoger snakker ut

Osama bin Ladens svoger sier han var den første som så bin Laden legge grunnlaget for al-Qaida, og at han advarte sin tidligere bestevenn om at han var på ville veier.

Jamal Khalifa forteller til CNN at han ikke skjønte at han var vitne til starten på al-Qaida, men at han likevel ikke likte det han så. Osama bin Laden etablerte seg som leder for arabere som flyttet til Afghanistan og Pakistan, og brukte deler av familieformuen til å danne sin egen «hær» som utkjempet jihad - hellig krig.

- Jeg var den første som stod opp mot Osama og sa til ham at han var i ferd med å gjøre noe galt, og at han gikk i feil retning, hevder Khalifa. Han sier han ikke hadde noen anelse om den verdensomspennende terrorkrigen bin Laden og hans rådgivere planla.

Gift med Osamas søster
Khalifa har gitt et eksklusivt intervju til CNN hvor han forteller om sitt forhold til mannen som i dag er verdens mest ettersøkte terrorist. De to ble kjent under universitetsstudier, og sloss senere sammen mot russerne i Afghanistan. Ti år tilbrakte de to sammen, og bodde også sammen store deler av tiden. Det var Osama bin Ladens respekt for Jamal Khalifa som fikk ham til å foreslå at Jamal skulle gifte seg med søsteren.

Jamal Khalifa sier han ikke er overrasket over at ingen har klart å fange bin Laden.

- I løpet av ti år klarte ikke russerne å ta til fange en eneste av geriljalederne som kjempet hellig krig i Afghanistan. Så jeg tror det vil bli vanskelig.

- Kan ikke organisere
Khalifa forteller at han skilte lag med bin Laden på slutten av 1980-tallet, men at de fortsatt holdt kontakten. Han traff bin Laden siste gang under et familiebesøk i Sudan. Terrorlederens svoger tror imidlertid ikke at bin Laden organiserte angrepet 11. september 2001.

- Han kan ikke organisere noen ting. Jeg var den som organiserte. Jeg var den som ledet ham i bønn. Jeg var den som tok ansvar hvis vi skulle ut, på picnic, eller ut og ri, forteller en leende Khalifa.

Ba bin Laden stanse terror
Jamal Khalifa har i løpet av de siste årene blitt mer frittalende i sin kritikk av bin Laden. Etter en bølge av terrorangrep i Saudi-Arabia i fjor skrev Khalifa et åpent brev til bin Laden, og ba ham ta avstand fra terroren som ble utført i hans navn.

- Stå fram og be disse folkene stanse. Du er den eneste som kan si fra, og den eneste som kan stoppe dem, skrev Khalifa.

Han fikk aldri noe svar fra mannen som engang var hans beste venn. Men terrorangrepene stanset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere