RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Biskoper fordømmer BBC

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
I en dokumentar blir paven anklaget for å feie sex-overgrep mot barn under teppet. Biskopene mener BBC burde skamme seg.

BBCs Panorama har i en dokumentar tatt for seg et dokument som angivelig oppmuntrer til hemlighold i saker der prester har begått overgrep mot barn.

Dette dokumentet skal ha blitt håndhevet av kardinal Joseph Ratzinger før han ble pave.

Erkebiskop Vincent Nichols av Birmingham sier dette er «fullstendig misvisende», men BBC står på sitt.

Dokumentet, Crimen Sollicitationis, ble skrevet i 1962 og har fungert som en instruks til biskoper som skal håndtere anklager om overgrep mot barn.

Dokumentarmakerne har bedt Fader Tom Doyle, en tidligere advokat i kriken, om å gjøre en analyse av dokumentet. Doyle mistet i sin tid sin stilling i Vatikantet etter å ha kritisert deres behandling av nettopp denne type saker.

Ifølge Doyle viser er dokumentet skriftlige retningslinjer for å dekke over tilfeller av overgrep mot barn. Dokumentet vektlegger Vatikanets kontroll og nevner ikke ofrene.

Den katolske kirke sier dokumentet ikke direkte omhandler overgrep mot barn, men at det handler om misbruk av skriftstolen.

Les dokumentet selv!

- Programmet er feilaktig fordi det feiltolker to dokumenter fra Vatikanet og bruker dem på en misvisende måte for å knytte gruen ved misbruk av barn til pavens person, sier erkebiskop Nichols på veigne av de katolske biskopene i England og Wales ifølge BBC.

Han føyer til at bruken av gamle filmsnutter og udaterte intervjuer var misvisende, og at BBC bør skamme seg over standarden på sin journalistikk.

Kardinal Cormac Murphy-O’Connor har sendt en formell klage til BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere