*Nettavisen* Nyheter.

Blair: - Vil avgjøre kampen mot terror

Britenes statsminister Tony Blair mener kampene mot opprørere i Irak vil avgjøre utfallet for den globale krigen mot terror.

19.09.04 13:51

Iraks midlertidige statsminister Ayad Allawi møter søndag den britiske statsministeren Tony Blair til samtaler i London for første gang siden Allawi ble innsatt som statsminister.

På en pressekonferanse som startet søndag klokka 12.30, sa Blair at han beundret Allawi for hans mot og besluttsomhet.

Blair omtalte videre den pågående uroen som en «ny Irak-konflikt», og at resultatet av disse kampene ville være avgjørende for utfallet for den globale krigen mot terror.

- Nå er ikke tiden for det internasjonale samfunn til å splittes. Det irakiske folks kamp er også vår kamp, advarte Blair ifølge Sky News.

Han påpekte at et stabilt Irak vil være et stort nederlag for terroristene i Irak.

Begge statslederne svarte på spørsmål fra journalister. Den irakiske statsministeren påpekte at Irak er åsted for en global konflikt.

- Demokratiet vil vinne i Irak. Det er dette terroristene i Irak vil å unngå, sa han.

Ba om FN-hjelp
Allawi oppfordret videre FN og vennligsinnede land om ytterligere hjelp.

- Vi ber FN gjøre alt man kan gjøre for å sikre gjennomføringen av valget, sa Allawi.

På spørsmål om hvorvidt det var framgang i forhandlingene med innflytelsesrike fokegrupper, spesielt i det urolige sunni-triangelet, svarte Allawi bekreftende.

- Vi gjør framgang, uavhengig av hva endel medier skriver. Alt som er negativt blir rapportert, men det skjer også positive ting, understreket Allawi.

FN advarte
Trolig har de to statslederne først og fremst diskutert behovet for å bedre sikkerheten i Irak før valget i januar neste år, ifølge Associated Press.

De pågående voldshandlingene i Irak har krevd rundt 300 menneskeliv den siste uka. I Bagdads gater opplever befolkningen daglig gatekamper, kidnappinger og bilbomber.

FNs generalsekretær Kofi Annan har advart mot å avholde valg i landet om forholdene ikke bedres.

- Valgdato står fast
I et intervju som blir sendt søndag på den amerikanske tv-kanalen ABC insisterer Allawi på at han står fast på valgdatoen 31. januar.

- Vi gjør vårt beste og vi, irakere, kommer til å holde på datoen. Vi er fire måneder unna, mange ting vil endre seg, og de vil endre seg til det bedre, slo Allawi fast i en uttalelse som ble gitt ut på forhånd.

Allawi stopper i London på vei til FNs generalforsamling i New York.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.