RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair blødde for EU-budsjettet

Sist oppdatert:
EUs ledere ble omsider enige om langtidsbudsjettet. Men Tony Blair måtte blø for å få avtalen i havn.

EUs stats- og regjeringssjefer ble natt til lørdag enige om et budsjett for perioden 2007 til 2013 med en ramme på 862,4 milliarder euro, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Blair ofret rabatt
Storbritannias statsminister Tony Blair, som beskrev forhandlingene som «usedvanlig innfløkte» ga avkall på 10,5 milliarder euro i EU-rabatt for Storbritannia, etter først å ha tilbudt åtte milliarder, ifølge BBC. Storbritannia har bare to uker igjen av sitt presidentskap, og det var om å gjøre å få en budsjettavtale i havn nå.

- Bringer EU forover
- Hadde vi ikke gått med på denne avtalen, hadde vi påført EU og de nye medlemslandene stor skade, uttalte Blair på en pressekonferanse etter at budsjettavtalen var brakt i havn. Han sa at avtalen bringer EU forover.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso kalte avtalen et «viktig politisk signal» for Europa.

Ønsker Makedonia velkommen
Nytt er det også at EU-lederne gir Makedonia formell status som kandidatland for medlemsskap.

Det ble ikke fastsatt noen dato for når forhandlingene med Makedonia skal begynne, og det kan gå mange år før landet blir medlem, men kandidatstatus utløser millionstøtte til landet.

Frankrike har uttrykt skepsis mot å gi Makedonia slik status og har vist til de mange flokene som gjorde budsjettforhandlingene i EU så vanskelige.

Neste år skal EU diskutere ytterligere utvidelser og en strategi for utvidelse, men det er lite trolig at EU lukker døra for flere medlemsland.

- Det er mange land som har uttrykt en viss bekymring for ytterligere utvidelser. Men derfra til å si at de døra er lukket, det er ikke riktig, uttalte en diplomat ifølge Ritzau.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere