RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair i kontakt med Bigleys drapsmenn

Sist oppdatert:
Britiske myndigheter hadde kontakt med Kenneth Bigleys gisseltakere i dagene før han ble drept, bekrefter utenriksminister Jack Straw.

Ifølge Straw hadde partene kontakt via en mellommann. Mannen oppsøkte den britiske ambassaden i Bagdad tre dager før Bigley ble drept torsdag, og sa han kunne forhandle med gisseltakerne.

- Barbarisk
Statsminister Tony Blair uttrykte fredag sin avsky overfor dem som halshogde Bigley.

- Ikke bare over den barbariske måten han ble drept på, men på grunn av måten de lekte med situasjonen på over flere uker, sa Blair.

Det var TV-stasjonen Abu Dhabi TV som tidlig fredag ettermiddag meldte om drapet, og som viste videofilmen av drapet for journalister.

Seinere på kvelden meldte TV-stasjonen at den har tatt en redaksjonell beslutning om ikke å sende opptaket.

- Abu Dhabi fjernsyn nekter å tjene som talerør for slike grupper eller deres handlinger. Abu Dhabi TV sender sine inderlige kondolanser til Bigleys familie og kondolerer igjen familiene til alle dem som er drept i Irak, het det i uttalelsen.

Ifølge stasjonens kilder var det den militante gruppen som ledes av Abu Musab al-Zarqawi som drepte Bigley.

Halshogd
Opptaket viser Bigley som kommer med en uttalelse mens seks islamister står bak ham. Deretter dreper de ham. Ifølge nyhetsbyrået Reuters og andre journalister fikk Bigley halsen skåret over.

Bigley var på videoopptaket iført en oransje kjeledress av samme type som fangene på den amerikanske militærbasen Guantanamo Bay på Cuba går i .

Før videoopptaket ble vist, oppga kilder blant irakiske motstandskrefter i Falluja overfor nyhetsbyrået Reuters at Bigley var blitt halshogd i landsbyen Latifiya sørvest for Bagdad torsdag kveld.

Bigley ble tatt som gissel 16. september, sammen med to amerikanske statsborgere som senere ble funnet halshogd.

–Sto på kravene
Utenriksminister Jack Straw bekreftet fredag kveld drapet og kalte det barbarisk.

- Gisseltakerne avviste å gi opp sine krav om at alle kvinnelige fanger i Irak må løslates, selv om de vet at det ikke finnes noen kvinnelige fanger i vår varetekt i landet, ifølge den britiske utenriksministeren.

Ifølge Straw godkjente han og statsminister Tony Blair alle meldinger som ble utvekslet med kidnapperne. Han mener Storbritannia gjennom denne kontakten ikke har brutt med sin egen politikk om ikke å forhandle med gisseltakere. Han sier også at myndighetene gjorde alt de kunne for å få Bigley løslatt.

Reaksjonene på drapet er sterke i Storbritannia.

Muslimer fordømmer
Det muslimske råd i Storbritannia, som sendte to personer til Irak for å bidra til at Bigley skulle bli frigitt, fordømmer drapet på det sterkeste.

- Vi er rystet og svært ulykkelige over det kaldblodige drapet på Kenneth Bigley, etter en langvarig periode med mental tortur og pine.

Rådet, som er hovedtalerør for Storbritannias to millioner muslimer, sier i en uttalelse at det ikke fins noen unnskyldning for drap på forsvarsløse sivile.

- Vi håper drapsmennene blir stilt til ansvar, sier rådet, og legger til at en stor majoritet av britiske muslimer fordømmer drapet.

- Blod på hendene
Da nyheten om videoen ble kjent, sa den dreptes bror, Paul Bigley, at statsminister Tony Blair har «blod på hendene.»

- Vær så snill, vær så snill å stanse denne krigen så ikke flere liv går tapt. Krigen er ulovlig, den må stanse. Blair har blod på hendene, sa Paul Bigley.

Bigleys familie har gjort alt som tenkes kan for å forsøke å berge 62-åringens liv. Tidligere denne uken utstedte den irske regjeringen et pass til Bigley med håp om at det kunne bevege kidnapperne til å sette ham fri. Onsdag sluttet den libyske lederen Muammar Gaddafi seg til dem som ba om at Bigley måtte settes fri i live.

©NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere