RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair møter Bush i påsken

Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Tony Blair skal møte George W. Bush i USA neste uke for nye samtaler om Irak og krigen mot terror. Allerede 20. september 2001 skal Bush ha bedt sin britiske kollega om støtte til å fjerne Saddam Hussein.

Sammen med sin kone Cherie skal Blair besøke presidenten og hans familie på ranchen i Crawford, Texas, ifølge Sunday Telegraph.

Det er første gang Blair besøker USA siden han holdt en tale til Kongressen i juli i fjor.

Blair-regjeringen har ikke villet bekrefte overfor Sunday Telegraph at Blair skal møte Bush.

Ba Blair om støtte etter ni dager
Men de to maktmennene har møttes før. Ni dager etter 11.september angrepet spiste Bush og Blair en privat middag i Det hvite hus.

Da ba Bush Blair om støtte til å fjerne Saddam Hussein, ifølge Storbritannias tidligere USA-ambassadør sir Christopher Meyer, som var med på middagen.

Blair svarte da at Bush ikke burde la seg avlede fra det opprinnelige målet for krigen mot terrorisme, nemlig å slåss mot Taliban og al-Qaida i Afghanistan, forteller Meyer.

- Jeg er enig med deg, Tony. Vi må ta oss av det først. Men når vi har tatt oss av Afghanistan, må vi komme tilbake til Irak, skal Bush ha sagt videre, ifølge den tidligere ambassadøren.

Ingen innsigelser
- Det var åpenbart at når man skulle vende tilbake til Irak-spørsmålet, så var det ikke for å diskutere hvordan sanksjonene kunne forbedres, sier Meyer i et langt intervju i mai-utgaven av det amerikanske magasinet Vanity Fair, ifølge avisen The Observer.

Blair hadde alltid trodd det ikke var mulig å få fjernet Saddam eller få ham til å kvitte seg med masseødeleggelsesvåpen uten å gå til krig, ifølge Meyer. Men Blair hadde ingen innvendinger mot utsiktene til en ny krig, ifølge den tidligere ambassadøren.

Intervjuet med Meyer i Vanity Fair bygger opp under påstandene fra Bushs tidligere terrorrådgiver Richard Clarke om at presidenten etter 11. septemberangrepene var fast bestemt på at Saddam Hussein måtte fjernes.

Kan ramme Blair
Meyers avsløringer kan ramme også statsminister Tony Blair hardt, skriver Observer. Diskusjonen mellom Bush og Blair under middagen i Det hvite hus tyder på at selv før bombingen av Afghanistan så visste Blair at Saddam Hussein skulle tas.

Blair fortsatte imidlertid nesten inntil krigen startet 20. mars i fjor å insistere på at ingen beslutning var tatt.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere