RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair møtt av bomber

Tony Blair får utlevert hjelm da han ankom flyplassen i Bagdad.
Tony Blair får utlevert hjelm da han ankom flyplassen i Bagdad. (Foto: EMPICS/Scanpix)
Sist oppdatert:
Minst 16 mennesker mistet livet i ulike angrep i og rundt Bagdad mandag. Samtidig kom statsministeren Tony Blair på snarvisitt.

Den britiske statsministeren kom med helikopter til den tungt bevoktede Grønne sonen i Bagdad. Han er den første statslederen i Irak siden den nye regjeringen ble tatt i ed lørdag.

Målet for besøket er å vise britisk støtte til den nyutnevnte irakiske regjeringen, melder Reuters. Blair møtte sin irakiske kollega Nouri al-Maliki ved statsministerens kontor i sentrum av Bagdad, melder AP.

Samtidig som Blair besøkte landet ble det gjennomført flere dødbringende angrep i og omkring den irakiske hovedstaden. En bombe i veikanten tok livet av fire politibetjenter da den gikk av nær en patrulje i Musayyib, omkring 60 kilometer sør for Bagdad, sier politioffiseren Ahmed Mijwel til AP.

I Bagdad gikk det av tre bomber, og i byen Samarra nord for hovedstaden ble to politifolk ble skutt. Den ene omkom. Ifølge AP hadde minst 16 mennesker mistet livet mandag ettermiddag.

Statsminister Tony Blair uttalte etter møtet med al-Maliki at etableringen av en enhetsregjering i Irak betyr at det ikke lenger er mulig å forsvare væpnet opprør, og at den beste måten å få de utenlandske styrkene ut av landet er om opprørerne legger ned våpnene.

- Det viktige er at for første gang har vi nå en nasjonal enhetsregjering på tvers av alle skillelinjer i det irakiske folket. Regjeringen skal sitte i fire år, og er direkte valgt av flere millioner irakere, sa Blair på pressekonferansen med al-Maliki.

Blair nektet å signalisere noen tidsplan for tilbaketrekking av britiske styrker, og sa en tilbaketrekking kommer helt an på forholdene på bakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere