*Nettavisen* Nyheter.

Blair og Bush krangler

USA krever kontroll over sine soldater, mens Tony Blair mener overgangsregjeringen skal styre militæroperasjonene i Irak.

26.05.04 06:42

Den tydelige motsetningen mellom de to allierte kan komme til å vanskeliggjøre arbeidet med en ny FN-resolusjon om Irak, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

På en pressekonferanse tirsdag sa britenes statsminister Tony Blair at den nye irakiske overgangsregjeringen skal ha den endelige politiske kontrollen over operasjoner utført av utenlandske styrker som blir stående i Irak etter maktoverdragelsen 30. juni. Militære fremstøt i byer som Falluja må dermed først godkjennes av den irakiske regjeringen.

- Det er dette overføring av suverenitet betyr, sa Blair.

Amerikansk kommando
Noen få timer senere sa imidlertid utenriksminister Colin Powell at «de amerikanske styrkene i siste instans vil være under USAs kommando», og at «de vil gjøre det som er nødvendig for å beskytte seg selv».

På spørsmål om den nye irakiske overgangsregjeringen vil kunne legge ned veto mot en amerikansk militæroperasjon, svarte Powell tirsdag:

- Selvsagt vil vi ta med i betraktning hva enn de sier både på et militært og politisk nivå.

Han sa videre at han er overbevist om at de amerikanske styrkene vil bli i stand til å koordinere sikkerhetsbehovene med den nye overgangsregjeringen.

- Vi har stor erfaring i denne typen ordninger, siden vi har bistått med styrker i slike situasjoner rundt om i verden de siste 50-60 årene, sa Powell.

Full suverenitet?
BBCs korrespondent i Washington sier de motstridende uttalelsene viser at det fortsatt ikke er klart hvilken grad av suverenitet overgangsregjeringen i Irak vil få.

President Bush har i likhet med Blair konsekvent brukt formuleringer som «full suverenitet» til irakerne 30. juni, mens andre i Bush-administrasjonen omtaler maktoverdragelsen som «begrenset suverenitet».

Resolusjonsutkast
Det amerikansk-britiske utkastet til Irak-resolusjon som ble lagt fram for Sikkerhetsrådet mandag kveld, tar til orde for at de utenlandske styrkene i Irak skal kunne «bruke alle tiltak» for å opprettholde ro og orden. Utkastet tar ikke opp spørsmålet om overgangsregjeringen skal ha vetorett over militæroperasjonene.

Frankrike, Russland og Kina har signalisert at de vil ha endringer i resolusjonsteksten. Frankrike har vært spesielt kritisk til at spørsmålet om innflytelse over utenlandske styrker ikke er avklart.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.