RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair-rådgiver slutter på grunn Irak-krigen

Tony Blair
Tony Blair (AP)
En høytstående rådgiver som var en av forfatterne av Tony Blairs rapport om masseødeleggelsesvåpen, har sluttet på grunn av det han mener er en ulovlig Irak-krig.

Carne Ross var Storbritannias ekspert i FN foran krigen. Nå har han sagt opp jobben «fullstendig desillusjonert» over regjeringens valg i konflikten, skriver The Sunday Times.

Ross var ansvarlig for forhandlingsstrategien og for å utforme resolusjonsforslag i forkant av invasjonen av Irak. Hans oppsigelse kommer trolig til å føre til nye krav om at riksadvokat Lord Goldsmith offentliggjør hvilket råd han ga Tony Blair om lovligheten av en Irak-krig.

Ross’ oppfatning er at det var utvetydige bevis for at Irak utgjorde liten eller ingen trussel og en krig derfor var ulovlig, skriver The Sunday Times. Han og andre tjenestemenn tok opp sine innvendinger med statsråder i Blair-regjeringen.

- Jeg er glad for å kunne bekrefte at jeg har sagt opp på grunn av krigen, men jeg kan ikke kommentere ytterligere, sier Ross til avisa.

Carne Ross er den andre høytstående tjenestemannen i det britiske utenriksdepartementet som sier opp på grunn av Irak-krigen. I mars 2003 sluttet Elizabeth Wilmhurst, nestleder i departementets juridiske avdeling, fordi hun mente krigen var ulovlig.

Blair hevder krigen er lovlig fordi det var klare bevis for at Saddam Hussein ikke hadde avvæpnet og for at Hussein utgjorde en alvorlig trussel.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere