Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair sentral i Kelly-navngiving

Sist oppdatert:
Statsminister Tony Blair skal selv ha stått sentralt i diskusjonene om offentliggjøringen av tidligere våpeninspektør David Kellys navn.

Det skriver britiske medier, melder NTB.

Statsminister Tony Blair skal torsdag neste uke selv vitne for Lord Hutton, som leder granskingen av bakgrunnen for David Kellys selvmord.

Avslørt som BBC-kilde

Kelly ble i begynnelsen av juli offentliggjort som BBCs kilde til opplysningen om at den britiske regjeringen hadde "spritet opp" etterretningsinformasjon om Iraks kjemiske våpen. To uker senere ble han funnet død, tilsynelatende etter å ha tatt sitt eget liv.

Både BBC og regjeringen er blitt beskyldt for å ikke ha vernet godt nok om våpenekspertens navn.

Statsminister Blairs kontor har hele tiden forsøkt å distansere seg selv fra beslutningen om å lekke Kellys navn til pressen. Men omfattende dokumentasjon som Hutton-høringen har lagt ut på nettet i helgen, viser at Tony Blair selv ga grønt lys for strategien som førte til offentliggjøringen av Kellys navn, skriver avisen The Observer.

- Støttet strategien

Et konfidensielt regjeringsnotat om en rekke møter i Downing Street avdekker at statsministeren støttet strategien, men overlot detaljene til forsvarsdepartementet.

Andre dokumenter viser også at det var generell enighet mellom statsministerens kontor og forsvarsdepartementet om å offentliggjøre kilden.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!