RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/Herwig Prammer

Blair tar Libya inn i varmen

Sist oppdatert:
Storbritannias statsminister Tony Blair drar på historisk besøk til Libya og Muammar Gaddafi torsdag. Målet med reisen er å få Libya tilbake i den diplomatiske varmen.

Blair vil møte den libyske lederen Muammar Gaddafi i et telt utenfor Tripoli, i følge en talsmann fra den britiske regjeringen.

Blair blir den første britiske statsministeren som besøker Libya siden Winston Churchill var der under Den andre verdenskrig.

Vil vise sin støtte
- Vi tror at Gaddafi har tatt viktige strategiske avgjørelser i forhold til masseødeleggelses våpen og Lockerbie. Vi ønsker å vise vår støtte i forbindelse med dette, sa talsmannen til reportere onsdag.


Blair var onsdag sammen med sin kone Cherie i Spania for å delta på minnegudstjenesten for ofrene etter denne månedens bombeattentat i Madrid. Terroraksjonen krevde 190 menneskeliv. Etter besøket i Spania reiser Blair videre til Portugal for å delta i samtaler.

Opposisjonen protesterer
Det konservative opposisjonspartiet i Storbritannia fordømmer Blairs besøk til Libya.

- Det er dårlig timing å reiser rett fra gudstjenesten til minne om ofrene for det største terrorangrepet i Europa siden Lockerbie, og videre til Libya, sa det konservative partiets leder, Michael Howard til BBC Radio.

En talsmann for de etterlatte fra Lockerbie-tragedien sier at de støtter framstøtet for å gjenopprette forholdet til Libya.

Avlutter våpenprogram
Libya annonserte i desember at de ville avslutte sin innsats for å få tak i atomvåpen, kjemiske våpen og biologiske våpen. Dette gjør de som en del av den nye offensiven for å gjenopprette båndene med Vesten.

Libya har allerede gått med på å utbetale en erstatning etter at et PanAm fly eksploderte over Lockerbie i Skotland i 1988. 270 personer ble drept.

Samtidig som Blairs besøk til Libya prøver Royal Dutch/Shell å få i havne en avtale om gassutvinning utenfor Libyas kystlinje. Libya er også ivrig etter å få fart på internasjonale investeringer som igjen kan sette fart på landets oljeproduksjon.

(Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere