RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blair under press for Irak-gransking

Tony Blair
Tony Blair (AP)
Sist oppdatert:
Tony Blair er under sterkt press for å iverksette en uavhengig gransking av etterretningen som lå til grunn for å gå til krig mot Irak, etter at USAs president George W. Bush gikk med på slik gransking.

USAs president George W. Bush kommer denne uken trolig til å kunngjøre at det vil bli nedsatt en kommisjon som skal granske de tilsynelatende manglene ved etterretningsopplysningene som ble brukt for å rettferdiggjøre krigen i Irak.

Beslutningen øker presset mot statsminister Tony Blair, skriver The Guardian. Søndag avviste statsministerens kontor kravet om en gransking, men det er likevel ventet at Blair selv vil legge grunnlaget for en kuvending ved at han senere i uken vil erkjenne at det er et behov for å få klarhet rundt det mislykkede forsøket på å finne forbudte våpen i Irak

Lederen for Underhuset, Peter Hain, antydet søndag at etterretningstjenesten MI6 kan være ansvarlig for å ha gitt feilaktige opplysninger.

- Jeg så uomtvistelige bevis for at Saddam hadde kjemiske og biologiske masseødeleggelsesvåpen, sa Hain til BBC. Uttalelsen kom samtidig med at en høyt plassert regjeringskilde lekket strategien for statsministerens kuvending.

Etter planen skal Tony Blair innrømme at han forstår kritikere som mener at statsministerens ønske om å avvente rapporten fra våpeninspektørene som nå saumfarer Irak, ikke lenger er holdbart. Blair vil ventelig erkjenne at det er et behov for å granske hvorfor det hittil ikke har lykkes okkupasjonsstyrkene i Irak å finne forbudte våpen.

Statsministeren blir nødt til å velge sine ord med omhu; det faktum at det ikke er funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak representerer nemlig en langt større politisk trussel mot ham enn mot president George W. Bush. Tony Blair brukte argumentet om forbudte masseødeleggelsesvåpen som hovedbegrunnelse for å gå til krig mot Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere